Σκάει η «φούσκα» της αγοράς κατοικιών στο Λονδίνο;

Σκάει η «φούσκα» της αγοράς κατοικιών στο Λονδίνο;

Τα λονδρέζικα αρχοντικά χάνουν τη γοητεία τους.

Οι πωλήσεις των σπιτιών που οι τιμές τους ξεκινούν πάνω από τα 10 εκατομμύρια λίρες μειώθηκαν κατά 30% εντός του 2015 στη βρετανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Knight Frank. Οι δύο βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η εξέλιξη είναι η αύξηση των φόρων και η επιβράδυνση του αριθμού των ξένων αγοραστών.

Πάμπλουτοι αγοραστές από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι τα τελευταία χρόνια οι πιο δραστήριοι στο Λονδίνο. «Είχαμε πάντα ενδιαφέρον από πλούσιους ξένους επενδυτές επειδή το Λονδίνο είναι αντικειμενικά ένα εξαιρετικό μέρος, αλλά και επειδή είναι ένα ελκυστικό μέρος για να βάλει κανείς τα χρήματά του» σημειώνει ο μεσίτης Charles McDowell, ο οποίος ειδικεύεται στη λονδρέζικη αγορά κατοικιών.

Οι ξένου αγοραστές προσελκύονταν ανέκαθεν από την ασφάλεια του «καταφυγίου» που προσφέρει το Λονδίνο και την προοπτική υψηλών αποδόσεων. Αυτοί οι επενδυτές, όμως, επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Οι φόροι επί των συναλλαγών για τα ακίνητα είναι το άλλο μεγάλο θέμα. Η κυβέρνηση αύξησε το λεγόμενο τέλος χαρτοσήμου στα τέλη του 2014 και θεωρήθηκε ως ένα οδυνηρό χαράτσι. Έτσι, πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ακίνητα πριν από την αλλαγή