Σκηνικό πολέμου στο ΠΑΣΟΚ

Σκηνικό πολέμου στο ΠΑΣΟΚ

Αποδοκιμασίες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου από μερίδα της αίθουσας στο Ζάππειο – Άνοιγμα Παπανδρέου σε προοδευτικές δυνάμεις. 

Έντονο ήταν το σκηνικό στη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη μερίδα των οπαδών του κόμματος που συγκεντρώθηκε εκεί αποδοκίμασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αποθέωσε τον Γιώργο Παπανδρέου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εμφυλιοπολεμική, πολύ πιο έντονη σε σχέση με το 2007.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Βενιζέλος διεκόπη αρκετές φορές στην ομιλία του από μεγάλη μερίδα της αίθουσας που φώναζε συνθήματα υπέρ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και συγκεκριμένα «Παπανδρέου» και «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά.

«Άκουσα το σύνθημα «Γερά, να πέσει η Δεξιά». Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δε μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί και να μηδενίζει».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το 2010 ν’ ακολουθήσει το δρόμο «της εθνικής και ιστορικής και κοινωνικής ευθύνης και όχι της μικροκομματικής δημαγωγίας ή αυτοπροστασίας, αναλαμβάνοντας ευθύνες δυσανάλογα μεγάλες και έτσι διευκολύναμε τη φυγή άλλων και την απόκρυψη του μεγάλου μεριδίου της δικής τους ευθύνης”.
«Όμως όλα αυτά δε μπορούν να κρύψουν το μεγάλο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, την τεράστια εθνική, θεσμική, αναπτυξιακή και κοινωνική εισφορά των κυβερνήσεων και των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, την καταλυτική συμβολή στη διαμόρφωση μιας πολύ πιο δίκαιης, ανοιχτής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι «κι όμως αντέξαμε, στρατηγικά εις πείσμα πολλών και τώρα μπορούμε να θέσουμε σε μεγάλο βαθμό εμείς τους όρους του παιχνιδιού μέσα από τη δυναμική της Δημοκρατικής Παράταξης, που δεν είναι συμπλήρωμα κανενός, αλλά ο τρίτος πόλος, η τρίτη λύση, ο κορμός και το κλειδί της μόλις ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής».

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του εξαίροντας τον ρόλο, το έργο και την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και αφήνοντας υπονοούμενα προς τη πλευρά Παπανδρέου, ότι «το λιγότερο που οφείλουμε στον Ανδρέα είναι να μην τον χρησιμοποιούμε ως άλλοθι ή προκάλυμμα».

Παπανδρέου: Νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ και άνοιγμα στην αριστερά
Ως αναζήτηση εκ μέρους του κόσμου μιας «νέας αρχή», ως έκφραση του «αιτήματος και της ελπίδας για ένα καινούριο ξεκίνημα, μια αναγέννηση του Κινήματός μας», εξέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είπε στην ομιλία του, την παρουσία και την προσέλευση του κόσμου στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» που διοργανώνει το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου στο Ζάππειο, για να τονίσει ότι θα προσπαθήσει να υπηρετήσει την απαίτηση αυτή, όσο πιο σωστά, απλά και ενωτικά μπορεί, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας και της ευθύνης που του αναλογεί.

Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα, «τι σημαίνει όμως, νέα αρχή, νέο ξεκίνημα», ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αυτό σημαίνει «ότι η πορεία μας, δεν μπορεί παρά να εδράζεται σε στέρεες βάσεις», παραπέμποντας ως προς αυτό στη συμβολή της Έκθεσης «στις αλήθειες και τα διδάγματα από το παρελθόν μας, από τους αγώνες, το έργο και την προσφορά της Παράταξής μας στη χώρα και το λαό», τους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου για τη Δημοκρατία και την Παιδεία, τους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αδικιών και αργότερα του Κώστα Σημίτη για τα μεγάλα και έργα και την είσοδο στο ευρώ.

«Επιδίωξή μου είναι, περιδιαβαίνοντας την ιστορία μας, να συμβάλλουμε ώστε να πραγματοποιηθεί ένας “ανοιχτός” δημόσιος διάλογος για τα μεγάλα διακυβεύματα του καιρού μας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Του σήμερα και του αύριο των Ελλήνων», σημείωσε.

 

«Έκανα τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία της Ελλάδας»
Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, μίλησε για «τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας» που «σήμερα επιτρέπει σε κάποιους να συνεχίζουν να μιλούν για εύκολες λύσεις πάνω στις δικές μας πλάτες, αλλά επιβάλλει σε μας να βρισκόμαστε εδώ», είπε ότι έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και συνωμοσιολογίες, «όμως η αλήθεια είναι μία – το 2009, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος της δημοσιονομικής εκτροπής».

«Τελικά τα καταφέραμε. Διασφαλίσαμε ένα οικονομικό πρόγραμμα στήριξης που χρηματοδότησε τις ανάγκες μας προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάποιοι σήμερα «σκόπιμα αποσιωπούν ότι τα όσα στη συνέχεια πέτυχε η χώρα» και πως «ακόμα και η σημερινή συζήτηση για την εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους, οφείλονται σε αυτούς που ξεκίνησαν την προσπάθεια και έπεισαν τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού αποτελούν την διαχρονική σταθερά για το Κίνημά μας» και έβαλε κατά του αριστερού και δεξιού, όπως είπε, λαϊκισμού που μιλούν για την «μεταμνημονιακή Ελλάδα» χωρίς να λένε ποια θα είναι αυτή. «Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τη «Μεταπελατειακή Ελλάδα». Για την Ελλάδα των αξιών. Γιατί η «έξοδος» που έχει σημασία, είναι η «έξοδος» από όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία, στερείται ενός πραγματικά προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου – το οποίο και έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα», μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του προ μηνών «στις οβιδιακές μεταλλάξεις του κινήματος που μόνο σύγχυση και καχυποψία προκαλούν στους πολίτες».

 

Άνοιγμα στην Αριστερά
«Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών», είπε και τόνισε ότι «η συνάντηση όλων αυτών των δυνάμεων και η ενότητά τους στη βάση των κοινών αρχών και των αξιών μας, είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια δύναμη πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο», «μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της, με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις».
Σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια έχει αξία, ότι για αυτήν αξίζει κάθε πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως «και αυτό θα πράξω», συμπληρώνοντας ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι η Έκθεση επιθυμεί να αποτελέσει “έναυσμα για να συζητήσουμε με τους πολίτες και σε άλλες πόλεις της χώρας, όσα αφορούν το μέλλον” και να διοργανωθούν εργαστήρια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του και των εγκαινίων της Έκθεσης, οι παρευρισκόμενοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα του κ. Παπανδρέου, καθώς επίσης και τα συνθήματα: «Γιώργο γερά, να πέσει η δεξιά», «Γιώργο θυμήσου μια ζωή μαζί σου», «το ΠΑΣΟΚ είν’ εδώ με τον Γιώργο αρχηγό».

Στα εγκαίνια έδωσαν το “παρών” πλήθος κόσμου, στελεχών, βουλευτών και πρώην βουλευτών του κόμματος, καθώς επίσης και πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Εκτός από τη σύζυγό του ‘Αντα και τα αδέρφια του Σοφία, Νίκο και Αντρίκο με τις συζύγους τους, διακρίναμε μεταξύ άλλων τους Κ. Σκανδαλίδη, Φ. Γεννηματά, Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη, Ν. Σηφουνάκη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Μανιάτη, Συμ. Κεδίκογλου, Μ. Μπόλαρη, Π. Καψή, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Αηδόνη, Μιχ. Καρχιμάκη, Δ. Καρύδη, Αφρ. Αλ Σάλεχ, Ν. Αθανασάκη, Β. Έξαρχο, Γρ. Νιώτη, Κ. Γείτονα, Ντ. Ρόβλια, Γ. Πεταλωτή, Μ. Όθωνα, Γ. Μαγκριώτη, Γ. Κουτσούκο, Γ. Κουτρουμάνη, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Γ. Δριβελέγκα, ‘Α. Νταλάρα, Π. Οικονόμου, Γ. Πανάρετο, Ρ. Σπυρόπουλο, Θ. Τσούρα, Ανδ. Μακρυπίδη, Κ. Μπαντουβά, Ν. Φαρμάκη, καθώς επίσης και την επί χρόνια γραμματέα του Ανδρέα Παπανδρέου Αγγέλα Κοκόλα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, οι Ανδ. Παπαμιμίκος (ΝΔ) και Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) εκπροσωπώντας τους αρχηγούς των κομμάτων τους, που είχαν προσκληθεί, καθώς και ο επίσης προσκεκλημένος, δήμαρχος της Αθήνας. Γ. Καμίνης.