Σκοπιανό: Τα δύο ονόματα που «έπεσαν» στο τραπέζι

Σκοπιανό: Τα δύο ονόματα που «έπεσαν» στο τραπέζι
Ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (Κ), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Α) και ο Σκοπιανός ομόλογος του Νίκολα Ντιμιτρόφ (Δ) ανταλλάσουν χειραψία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018. Έχοντας ολοκληρώσει σειρά επαφών στην Ουάσινγκτον, ο ΥΠΕΞ μετέβη την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών επικεντρώθηκαν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, αλλά και στο πώς μπορεί να προχωρήσει η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση, ενώ τα δυο επικρατέστερα ονόματα είναι το «Nova Macedonia» και  το «Gorna (Upper) Macedonija». 

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι  διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το ονοματολογικό.

Χθες πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μια μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η συνάντηση δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή σύσκεψη που θα έχουν στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Τα δυο επικρατέστερα ονόματα είναι το «Nova Macedonia» και  το «Gorna (Upper) Macedonija». Το κυρίαρχο θέμα είναι, βέβαια, η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτές τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς. Μάλιστα, σε τηλεμαχία με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε πιθανή λύση.

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο», είπε ο κ. Ζάεφ και συμπλήρωσε ότι, «αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης». Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε, πάντως, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO επέκρινε τον κ. Ζάεφ για υπονόμευση των εθνικών θέσεων της γειτονικής χώρας, κατηγορώντας τον ότι έχει δεχθεί τον όρο του erga omnes, τον οποίο, ως γνωστόν, θέτει ως προϋπόθεση για επίλυση του ονοματολογικού η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRO δηήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει αλλαγή του συντάγματος για να αλλάξει το όνομα της χώρας. Αυτό μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συμβεί και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς δεν έχουν εντολή από τους πολίτες να συναινέσουν σε αλλαγή του συντάγματος. Πάντως ο Ζάεφ επέμεινε το «Ιλιντεν» λέγοντας ότι πρόταση για «Republika Ilidenska  Makedonija» όχι μόνο διαφυλάσσει αλλά και αναβαθμίζει την ταυτότητα των πολιτών και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακούσει σοβαρά επιχειρήματα εναντίον αυτής της πρότασης.

Σύμφωνα, ακόμα, με τον Ζάεφ το θέμα της ονομασίας είναι δύσκολο και όπως δήλωσε «Είναι εύκολο να είναι κανείς κατά, αλλά θα πρέπει να πει τι θα συμβεί αν το πρόβλημα δεν λυθεί».