S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε “CCC”

S&P: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε “CCC”

Γιατί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τώρα την Ελλάδα. 

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Standard and Poors. Η S&P υποβάθμισε την Τετάρτη την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε “CCC” από “CCC+”, με το outlook να είναι αρνητικό.

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει στο “C”.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης ότι χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες.O διεθνής οίκος εκτιμά για το 2015 ύφεση 1,5%

Σύμφωνα με την S&P η καθυστέρηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες και στην οικονομία σε επίπεδο που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ. Οι συνεχείς εκροές από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών αυξάνουν την πιθανότητα η κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να εκδώσει παράλληλο νόμισμα.

Oι καθυστερήσεις στις πληρωμές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί ρευστότητα καθυστερώντας τις πληρωμές στους προμηθευτές.

Η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας για τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς οι προβλέψεις για τα έσοδα από φόρους και το πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ φαίνονται υποθετικές.

Ακόμα και αν μια συμφωνία μεταξύ των επίσημων επιτυγχανόταν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν αναμένουμε ότι θα κάλυπτε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η S&P.