Στα… χαρακώματα Αθήνα – Βερολίνο

Στα… χαρακώματα Αθήνα – Βερολίνο

Ιδιαίτερα ψυχρό το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις – Διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Σόιμπλε.

Υπό το μηδέν βρίσκονται πλέον οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Ενδεικτικό είναι ότι το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών έστειλε ένα έντονο διάβημα προς το αντίστοιχο γερμανικό, με το οποίο η Αθήνα εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Ελληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα την Καθημερινή, το διάβημα θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι «ανόητα αφελής» συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά και η Αθήνα όφειλε να αντιδράσει.

Τόσο το διάβημα όσο και η ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από μέλη της κυβέρνησης εντάχθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ένα ενιαίο σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο εξής «καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».

Για τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και κυρίως για τα απαξιωτικά σχόλια, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή ONline του MEGA. Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είπε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι είναι πολιτική του απόφαση, αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει «σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί. «Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως όποτε έχει αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε έχει αναφερθεί με «τεράστιο σεβασμό» σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα και πως όποτε τον βλέπει, μιλούν ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν ενδιαφέρον και εποικοδομητικό τρόπο.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε έναν διάλογο που είχε με τον Γερμανό υπουργό σε μία από τις συναντήσεις τους: «Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Σόιμπλε μού είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και τού είπα “δεν την είχα ποτέ, είμαι μέλος μιας κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το θεωρώ δεδομένο ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη σας αλλά έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θέλω να αποκτήσω εγώ την εμπιστοσύνη τη δική σας και εσείς τη δική μου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αποφασίσουμε κάποιους κοινούς στόχους και να τους πετύχουμε”».

«Τα forget it Giannis δεν περνάνε πλέον, θα το συνηθίσουν» είπε ο κ. Βαρουφάκης.