Άμεση πρόσβαση της εφορίας στις καταθέσεις μας

Άμεση πρόσβαση της εφορίας στις καταθέσεις μας

Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα και επιταχύνονται οι κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο.

Πιο αυστηρές και ταχύτερες γίνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Παράλληλα σφίγγει ο κλοιός της εφορίας για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η εφορία, με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα έχει εικόνα για το σύνολο των βασικών κατηγοριών δαπανών των φορολογούμενων, ώστε, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεών τους, να εντοπίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος.

Για τον σκοπό αυτό στο σχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης αποτελεσμάτων ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης προγραμμάτων πλειστηριασμού.

– Εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση και επέκταση της διαδικασίας πλήρους αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές ως 10.000 ευρώ, με βάση το έτος και το είδος της οφειλής.

– Συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογούμενων με τη χρήση συστήματος αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

– Επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

– Προγραμματισμός και υλοποίηση διασταυρώσεων των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων με τις δηλώσεις ακινήτων κ.α.

-Υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

– Διασταύρωση με το υπουργείο Μεταφορών για τα ανασφάλιστα οχήματα.

– Ηλεκτρονική υποβολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στοιχείων που αφορούν δικηγορικούς συλλόγους, λιμεναρχεία, γραμματεία δικαστηρίων, συμβολαιογράφους και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

– Υποβολή ηλεκτρονικής ενιαία δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

– Δημιουργία μηχανογραφικών εφαρμογών για την ηλεκτρονική παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να είναι εφικτή η μετέπειτα επεξεργασία τους.

– Δημιουργία εφαρμογής για την υποβολή των στοιχείων ιδιωτικών συμφωνητικών.

– Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καταγγελιών και λοιπών αναφορών των φορολογούμενων.

Θεοχάρης: Δεν στοχεύουμε μικροκαταθέτες ή μικροοφειλέτες
«Σε καμιά περίπτωση το επιχειρησιακό πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, αφού άλλωστε προστατεύονται απόλυτα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου έως 1.500 ευρώ», καθιστά σαφές ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Ο σχεδιασμός αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως άλλωστε εφαρμόζεται και σήμερα μέσα από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, δράσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωσή του.