«Στην Ελλάδα έχουν εκλείψει οι πολιτικοί ηγέτες»

«Στην Ελλάδα έχουν εκλείψει οι πολιτικοί ηγέτες»

Η Ελισάβετ Φιλιππούλη μας συστήνει το Global Thinkers Forum και αποκαλύπτει τις σύγχρονες προκλήσεις σε επίπεδο ηγεσίας.

Σε ένα κόσμο που οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι ραγδαίες, επηρεάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη των προσώπων εκείνων που θα οραματιστούν και θα οικοδομήσουν το μέλλον των κρατών σε στέρεες βάσεις.

Ένα διεθνές think tank, το Global Thinkers Forum υπηρετεί ακριβώς αυτόν το σκοπό. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που γεννήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παράγει διάλογο και φέρνει κοντά τους σημερινούς, αλλά και μελλοντικούς ηγέτες, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση, την κοινωνία, την πρόοδο και το μέλλον.
Δημιουργήθηκε για να επανατοποθετήσει την αντίληψη για την διακυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια οπτική γωνία. «Το ιδρύσαμε το 2012 ως έναν οργανισμό που θα καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην παραγωγή νέων ιδεών και νέας γνώσης με τρόπους που θα περιλαμβάνουν ενεργά την Κοινωνία των Πολιτών» αναφέρει στο Fortunegreece.com η Ελισάβετ Φιλιππούλη, Ιδρύτρια του Global Thinkers Forum.

Πώς ξεχωρίζεις την ηγετική φυσιογνωμία
Σημαντικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών που ασκούνται σε διεθνές επίπεδο διαδραματίζουν αναμφίβολα οι ηγέτες ανά την υφήλιο που λαμβάνουν και τις τελικές αποφάσεις. Υπάρχουν άραγε κάποια χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα λέγαμε ότι ένας πολιτικός διαθέτει ηγετική φυσιογνωμία; Και αν γεννιέται κανείς ηγέτης ή γίνεται στην πορεία; Σύμφωνα με την κυρία Φιλιππούλη μια ηγετική φυσιογνωμία διακρίνεται από θάρρος, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και επίγνωση ότι οφείλει να διασφαλίζει τη συνέχεια και το κοινό καλό.

«Ο ηγέτης πρέπει να είναι εμπνευσμένος και να τολμά να ανοίγει νέους δρόμους. Υπάρχουν άνθρωποι που εκ φύσεως διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά από μικρή ηλικία και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι μπορεί να τα καλλιεργήσουν στην πορεία».

Ο όρος «ηθική ηγεσία» μπήκε στη ζωή μας
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί έμφαση και σε μια άλλη διάσταση της ηγεσίας, εκείνης που όταν ασκείται φέρει παράλληλα και τα στοιχεία της ηθικής. Ο όρος «ηθική ηγεσία» χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε σε έναν ηγέτη που λειτουργεί με μια πυξίδα αρχών και αξιών που καθοδηγεί τις κινήσεις του, και όπως τονίζει η κ. Φιλιππούλη, στοιχεία όπως η ακεραιότητα, η εντιμότητα, η ηθική συλλογιστική, η πειθαρχία, η πεποίθηση (όταν μιλάμε για πολιτικό ηγέτη) καθιστούν σε αυτή την περίπτωση την ανάληψη της εξουσίας συνώνυμη με τον αγώνα για το κοινό καλό.

Η μεγαλύτερη πάντως πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι ηγέτες είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία και εκ βάθρων. «Είναι οι νέες τάσεις αλλά και οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται από τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, τις ριζικές κοινωνικές αλλαγές αλλά και ευρύτερων διαστάσεων θέματα όπως ο υπερπληθυσμός της γης και οι κλιματικές αλλαγές. Τα προβλήματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα, οι λύσεις πλέον δεν είναι άσπρο ή μαύρο και οι όποιες αποφάσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες και πιο διεθνοποιημένες από ότι παλαιότερα. Οι σημερινοί ηγέτες έχουν καταληφθεί εξ απίνης ακριβώς λόγω αυτών των νέων καταστάσεων. Οι ηγέτες σήμερα πρέπει να αντιληφθούν ότι πλέον η ‘βάση της κοινωνικής πυραμίδας’ έχει γίνει ενεργός ρυθμιστής των εξελίξεων. Ταυτόχρονα όμως η βάση της πυραμίδας έχει ανάγκη συνετούς καθοδήγησης για την ομαλή πλεύση σε έναν ωκεανό εξελίξεων και αλλαγών».

Elizabeth_Filippouli_7
H Ελισάβετ Φιλιππούλη, Ιδρύτρια του Global Thinkers Forum.

Στην Ελλάδα έχουν εκλείψει οι πολιτικοί ηγέτες
Εστιάζοντας στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας, η κυρία Φιλιππούλη σχολιάζει την κρατούσα άποψη περί πολιτικής σύγχυσης και δραματικής αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες, λόγω έλλειψης πολιτικών ηγετών με όραμα, αλλά και με την ικανότητα να εμπνέουν το λαό. Η ίδια συντάσσεται με την συγκεκριμένη θέση υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ατύχησε από πολιτικές ηγεσίες που δεν είχαν όραμα για τη χώρα, δεν είχαν στρατηγική για το μέλλον της, που δεν στάθηκαν ικανές να λειτουργήσουν με πρωτοβουλία και τους έλειπε η ικανότητα να διακρίνουν την ευρύτερη εικόνα. «Δεν είχαν το θάρρος να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις θεσμών αλλά και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις κοινών αξιών. Η μόνη τους έννοια ήταν πως θα κρατούν ικανοποιημένα τα αυτιά του λαού ώστε να επανεκλεγούν». Παράλληλα, επισημαίνει τον αρνητικό ρόλο που είχαν και τα ελληνικά ΜΜΕ στο ‘να χαϊδεύουν αυτιά’, να ευτελίζουν θεσμούς αντί να κάνουν αυστηρή αλλά εποικοδομητική κριτική και στο να υποδαυλίζουν τη λαϊκή αντίδραση σε οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιχειρούσε κάποια κυβέρνηση. «Ο λαϊκισμός, η ψηφοθηρία, η σύγχυση ανάμεσα στη Δημοκρατία και την ασυδοσία, το βόλεμα έχουν δυστυχώς βλάψει βαθιά και επικίνδυνα τη χώρα».

Είναι σίγουρα καλό ένας ηγέτης να κάνει την αυτοκριτική του και να γίνεται σοφότερος αποφεύγοντας τραγικά λάθη του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ένας ηγέτης να παραδειγματίζεται από τους ικανότερους και να ακολουθεί επιτυχημένες στρατηγικές προσαρμοσμένες στα μέτρα και τα σταθμά της δικής του χώρας. Είναι παρήγορο πως κενά ηγεσίας δεν εμφανίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η ιδρύτρια του Global Thinkers Forum προσθέτει πως οι κλασσικές πρακτικές διακυβέρνησης έχουν σχεδόν καταρρεύσει και πως οι παραδοσιακές κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποιημένη Οικονομία, η οποία έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς ακόμη και στον τρόπο που λειτουργούν οι Δημοκρατίες. «Στο εξωτερικό υπάρχουν κάποιοι ηγέτες που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν αυτά τα νέα δεδομένα και να καλλιεργούν –μέσα σε δύσκολες συνθήκες- σταθερότητα και μακρόπνοη προοπτική για τις χώρες τους και τη θέση τους στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ευτυχήσει σε αυτό τον τομέα».

Η απάντηση δε που δίνει αναφορικά με το πώς βλέπουν οι ξένοι που συμμετέχουν στο Global Thinkers Forum τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε πολιτικό- οικονομικό επίπεδο, είναι καταλυτική και συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το λαϊκό αίσθημα που επικρατεί και εντός των ελληνικών συνόρων. «Δείχνουν απογοητευμένοι με το γεγονός ότι μια τόσο ιστορικά σπουδαία χώρα όπως η Ελλάδα, με μοναδική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά για την Ανθρωπότητα, με εκπληκτική φυσική ομορφιά και λαμπρά μυαλά τα οποία διαπρέπουν στη διεθνή σκηνή, δεν έχει καταφέρει να σταθεί αντάξια όλων αυτών των προνομίων και των δυνατοτήτων της».

Ο ηγέτης στο χώρο του επιχειρείν
Η ύπαρξη μιας ηγετικής προσωπικότητας φυσικά και δεν είναι κάτι που συναντάται αποκλειστικά και μόνο στη σφαίρα του πολιτικού, αλλά και σ’ αυτή των επιχειρήσεων. Το μυστικό για μια επιτυχημένη επιχείρηση βασίζεται, σύμφωνα με την κ. Φιλιππούλη, σε μια σωστά και προσεκτικά μελετημένη στρατηγική, αντίληψη της αγοράς και των αναγκών που θα κάνουν μια επιχείρηση επιτυχημένη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα. «Εξίσου σημαντική είναι η κατανόηση της ευρύτερης πραγματικότητας, της αλληλένδετης φύσης των αγορών και ικανότητα εντοπισμού αυτών που αποκαλούμε «αδύναμα σήματα» που είναι δηλαδή οι πρώτες ενδείξεις νέων τάσεων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βαθιές αλλαγές».