Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο γαλλικός στρατός

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο γαλλικός στρατός

Περίπου 1.600 Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους του Μπανγκί, όπου 394 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα.

Στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, αλλά και σε θέσεις στη βορειοδυτική χώρα, όπου από τον Σεπτέμβριο σημειώνονται συχνά διαθρησκευτικές συγκρούσεις, άρχισαν να αναπτύσσονται από χθες οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού που έφτασαν στη χώρα. Στόχος των 1.600 Γάλλων στρατιωτών που έχουν λάβει και τη σχετική έγκριση του ΟΗΕ, είναι να βοηθήσουν την αφρικανική δύναμη που βρίσκεται στη χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

«Ο ρόλος μας είναι σαφής, είναι κατ’ αρχήν ένας ρόλος για την αποκατάσταση της ασφάλειας. Η διαταγή είναι να αφοπλίσουμε τους αντάρτες Σελέκα και να τους περιορίσουμε, το κάνουμε με την αφρικανική δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι εγκαταλείπουν τη στολή τους και ντύνονται με πολιτικά, αυτή είναι η δυσκολία», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στο ραδιοσταθμό France 3.

Διαβάστε ακόμη: Εκατόμβη νεκρών στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

«Στη χώρα διεξάγονται ορισμένες επιχειρήσεις και η επιχείρηση αφοπλισμού των Σελέκα πρόκειται ν’ αρχίσει. Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταμετρήθηκαν 394 νεκροί. Η ηρεμία επέστρεψε στο Μπανγκί παρά το γεγονός ότι σημειώνονται ακόμα βιαιότητες σε κάποιες περιοχές, είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «η γαλλική επέμβαση θα είναι γρήγορη, αποτελεσματική και οι στρατιώτες θα πρέπει να αφοπλίσουν όλες τις πολιτοφυλακές και τις ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να επιτραπεί η διενέργεια ελεύθερων και πλουραλιστικών εκλογών».