Στην κόψη του ξυραφιού ξανά η διαπραγμάτευση

Στην κόψη του ξυραφιού ξανά η διαπραγμάτευση
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει μέτρα εκ των προτέρων, διαμηνύει η Αθήνα.

«Ψηφίστε τα μέτρα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν εν χορώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην κυβέρνηση. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν «βαρύ» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τη μη αναγκαιότητα της προληπτικής ψήφισης των μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% τη διετία 2019-2020.

Φεύγοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πήρε μαζί του και τη «λίστα με τα προαπαιτούμενα», που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου στα 4.500-5.000 ευρώ, καθώς και η πλήρης απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να δημιουργείται αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, την ώρα που οι θεσμοί απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για “κόφτη” μετά το 2018. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 πάνε ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες και υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%. Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει μέτρα εκ των προτέρων, διαμηνύει η Αθήνα

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε την Πέμπτη η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% – κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια μέτρα φέρνει ο Τσακαλώτος στις βαλίτσες του μετά το Eurogroup

ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Με την πλάτη στον τοίχο