Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση είναι τα ελληνικά spreads

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση είναι τα ελληνικά spreads

Aύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σηματοδοτεί η πτώση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων βρίσκονται σήμερα λίγο πάνω από το 8%, σημείο που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης και μεταφράζεται ως αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, «η σημαντική πτώση από το 30,5% τον Μάρτιο του 2012, όταν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν στο ζενίθ, συνδέεται με τα σχετικά θετικά νέα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας διορθώνεται εντατικά».

Το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται, ωστόσο, δεν «σβήνει» τις επιφυλάξεις των επενδυτών ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -για το οποίο ο Fitch, αναμένει ότι θα φτάσει στο 180% του ΑΕΠ έως τον επόμενο χρόνο- αλλά και της αβέβαιης προοπτικής για βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους FT, τα hedge funds είναι από τους περισσότερο ευνοημένους από τη μεταστροφή του κλίματος έναντι της Ελλάδας, καθώς απέκτησαν κρατικά ομόλογα στο ήμισυ της ονομαστικής τους αξίας, όταν πολλοί άλλοι επενδυτές φοβούνταν ότι η χώρα θα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα.

«Οι επενδυτές, επιθυμώντας έντονα να επωφεληθούν από μια πιθανή ελληνική ανάκαμψη, βοήθησαν αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις να ανακτήσουν πρόσβαση στις δανειακές αγορές, ενώ τα hedge funds βοηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Από κενό σε κενό το ελληνικό πρόγραμμα