Στο ΔΝΤ το μπαλάκι για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στο ΔΝΤ το μπαλάκι για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η αξιολόγηση δεν κλείσει εξαιτίας των δανειστών.

Στις θέσεις της για τα εργασιακά στην Ελλάδα εμμένει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Αναφερόμενη συνολικά στη διαπραγμάτευση, η κα. υπουργός τόνισε πως το 1/3 έχει κλείσει και το1/3 έχει συμφωνηθεί και ξεκαθάρισε πως το ζήτημα της ολοκλήρωσης βαραίνει την άλλη πλευρά και όχι την Αθήνα.

«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ. Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές.

Σε ό, τι αφορά τα θέματα του υπουργείου της, η ίδια σημείωσε: «Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ».

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την ομάδα των ελευθέρων επαγγελματιών, έπειτα από την θέση σε εφαρμογή του ΕΦΚΑ. Όπως είπε η υπουργός το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, άλλα τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που χαρακτήρισε ως δίκαιη επιλογή.

«Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση» υποστήριξε.

Άλλωστε, ισχυρίστηκε πως ο νέος νόμος περιλαμβάνει και σημαντικές εκπτώσεις. «Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό». Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, η βάση του υπολογισμού των εισφορών θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2015 γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταστάσεις του 2016. Αναφερόμενη μάλιστα στον νέο ασφαλιστικό φορέα και το έλλειμμα 750εκ ευρώ με το οποίο ξεκίνησε, προέβλεψε πως αυτό μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο μισό, μέσα στο 2017.

«Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία» τόνισε και παρέθεσε τα ποσοστά ανεργίας που όπως είπε κυμάνθηκαν στο 23% από το 27% όταν παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως είπε δεν αποτελεί λόγος να επιχαίρουν στην κυβέρνηση.