Στο «στόχαστρο» των αρχών της Ν. Κορέας η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Στο «στόχαστρο» των αρχών της Ν. Κορέας η πλοιοκτήτρια εταιρεία

«Τη νομική και την κοινωνική ευθύνη» για το δυστύχημα , αλλά όχι την αστική ευθύνη, θα αναλάβει η οικογένεια των βασικών μετόχων.

Την «κοινωνική και νομική ευθύνη» για το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μαθητών, στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε πως θα αναλάβει η οικογένεια με τις περισσότερες μετοχές στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Chonghaejin Marine Co.Ltd, στην οποία ανήκει το οχηματαγωγό πλοίο «Sewol» που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο ιδιοκτήτης Γιου Μπιουνγκ Ουν και η οικογένειά του θα αναλάβουν όλη τη νομική και κοινωνική ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα, αν χρειαστεί, ως μεγαλομέτοχοι της εταιρείας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δικηγόρος της οικογένειας, χωρίς, ωστόσο, να πει αν η οικογένεια αναλαμβάνει την αστική ευθύνη για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «τραγικό δυστύχημα».

Ο Γιου Μπιουνγκ Ουν είναι ο ιδρυτής μίας εταιρείας που πτώχευσε τη δεκαετία του ’90 και της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σήμερα στην Chonghaejin Marine Co. Ltd, ιδιοκτησίας επενδυτικών κεφαλαίων που ελέγχουν οι δύο γιοι του – ο Γιου Ντάε Κιουν και ο Γιου Χιουκ Κι.

Οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους τόσο στην εταιρεία όσο και στο σπίτι του Γιου στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγκέντρωση στοιχείων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν τις οφειλές της εταιρείας και τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό που διαθέτει ο Γιου και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν οικονομικές παρατυπίες όπως φοροδιαφυγή ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στην οικογένεια Γιου», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Διαβάστε ακόμη:

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των δυτών για το ναυάγιο της Ν. Κορέας

Σε κατάσταση σοκ η Νότια Κορέα

Νότια Κορέα: H οδύνη των γονιών – το σοκ των επιζώντων 

Βίντεο: Ναυάγιο με νεκρούς στη Νότια Κορέα