Στον «αέρα» η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων

Στον «αέρα» η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων

Η μη συνέχιση του μέτρου μετά τις επιφυλάξεις των θεσμών φέρνει αρνητικές εξελίξεις στην αγορά.

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις που φέρνει στην αγορά αυτοκινήτου η μη συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης και για το 2016, στην οποία φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση κατ’ υπόδειξη των δανειστών.

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών σε συναντήσεις που είχαν με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αντιδρούν στο μέτρο της απόσυρσης υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα, καθώς θα χαθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτά που θα εισπραχθούν.

Το κουαρτέτο έχει πλέον αποφασίσει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι είναι περιττή η συνέχιση του μέτρου επικαλούμενο τους εξής λόγους:

-Δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα

-Υπό τις παρούσες συνθήκες η αγορά των αυτοκινήτων θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα το 2016

-Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι σωστή

-Η απόσυρση δεν θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη διάταξη για την παράταση της απόσυρσης έως το τέλος Ιουνίου. Όπως αναφέρει η Ημερησία, αν δεν υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης, οι επιπτώσεις στην αγορά αυτοκινήτου θα είναι σημαντικές, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι έμποροι αυτοκινήτων θα μειώσουν κι άλλο τη δραστηριότητά τους και μερίδα εργαζομένων θα χάσουν τη δουλειά τους. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, έως και τα τέλη του 2015, από τον Φλεβάρη του 2010 που ξεκίνησε, η απόσυρση έχει οδηγήσει σε απομάκρυνση 450.000 επιβατικών και ελαφρών φορτηγών.