Στον Fitch φοβούνται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Στον Fitch φοβούνται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία – Ποιες οι προϋποθέσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας. 

Τις προϋποθέσεις αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου περιγράφει 0 Fitch, σε έκθεση της για την Ελλάδα. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ανάπτυξης 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015, ενώ αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2015 περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Fitch, το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 177,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το επόμενο έτος στο 172,5% του ΑΕΠ. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ εφέτος και 0,5% του ΑΕΠ το 2015.

Ο Fitch σημειώνει ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση “Β-” με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών.

Αντίστοιχα, αρνητικά θα επηρεασθεί το αξιόχρεο και σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αντίθετα, ο οίκος αναφέρει, ως παράγοντα που θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση, μία διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη στέρεη εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Θετικά θα επηρεάσει, επίσης, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, θετική θα είναι για το αξιόχρεο και μία διατηρήσιμη μείωση στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση B- για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) με το outlook να παραμένει σταθερό.