Στον πάγο όλη η Ελλάδα (upd)

Στον πάγο όλη η Ελλάδα (upd)
Χιονόπτωση σημειώθηκε στην πόλη του Άργους, Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Κλειστά τα σχολεία σε πολλούς νομούς ως την Τρίτη. Παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύ μεγάλα προβλήματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες σε κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Μακεδονία και νησιά.

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των “πολικών” θερμοκρασιών και του παγετού έχουν δημιουργηθεί πλέον σε όλη την Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση στα ορεινά και στα πεδινά και το χιόνι παγώνει αμέσως, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στις συγκοινωνίες.

Στον Βόλο σημειώνεται από τις 9 το βράδυ και μετά, έντονη χιονόπτωση και έχουν ασπρίσει τα πάντα μέχρι και την θάλασσα στην παραλία.

Ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης οι δρόμοι είναι ένα απέραντο παγοδρόμιο, τα θερμόμετρα στις 11.30 την νύχτα έδειχναν -7 βαθμούς και για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν μέσα στον Βόλο δεκάδες αλατιέρες και υδροφόρες, τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ,όσο και του Δήμου Βόλου, που ρίχνουν θαλασσινό νερό.

Στο Πήλιο η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες πάνω από τον Περιφερειακό του Βόλου και είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, από τον Άνω Βόλο και πάνω.

Στα νησιά των Σποράδων ,το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αλόννησος όπου η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Ανάλογη εικόνα και στην Σκόπελο, αλλά τα προβλήματα από το χιόνι που ξεπέρασε στην Χώρα τα 30 εκατοστά, είναι ηπιότερα. Και στην Σκόπελο μεγάλα τμήματα του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Αγώνας δρόμου για την πλήρη αποκατάσταση της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου

Στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, αλλά και την πόλη της Πάτρας, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Επίσης, τονίζει ότι μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται και στην ορεινή Ναυπακτία, όπου εκεί οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, όπως λέει χαρακτηριστικά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά στην περιοχή των Καλαβρύτων, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημειώνει ότι «προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοικτές τις επαρχιακές οδούς Πούντας-Καλαβρύτων και Ακράτας-Ζαρούχλας, ώστε να κινηθούν χωρίς προβλήματα οι εκδρομείς που πρέπει να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Επίσης εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς και στην επαρχιακή οδό Πατρών- Καλαβρύτων, ώστε και σε αυτή την περίπτωση να μην υπάρξει πρόβλημα με τις μετακινήσεις.

Ακόμη καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εθνική οδό Πατρών-Τρίπολης.

Όσον αφορά στην ορεινή Ναυπακτία, γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού, προκειμένου να ξεπαγώσουν οι δρόμοι.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών

Απαγορεύεται από τις 3:00 μετά το μεσημέρι η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε τμήματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών και της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, για λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών από την χιλιομετρική θέση 205,300, έως την χιλιομετρική θέση 159,630 και στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών από την χιλιομετρική θέση 60+000, έως το ύψος του κόμβου Ακταίου Ρίου Αχαΐας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 8:00 αύριο το πρωί.

Χωρίς νερό πολλά σπίτια στη Θεσσαλονίκη – Κλειστά τα σχολεία

Χωρίς νερό παραμένουν για δεύτερη ημέρα νοικοκυριά και καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών πάγωσαν οι σωλήνες ύδρευσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έσπασαν τα υδρόμετρα.

Με ανακοίνωση της η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) συνιστά στους καταναλωτές που δεν έχουν νερό λόγω του παγετού να ρίχνουν σταδιακά χλιαρό (όχι ζεστό) νερό αριστερά και δεξιά του υδρομέτρου (όχι επάνω του).

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, εφόσον δε αποκατασταθεί η υδροδότηση, συνιστάται προσεκτικό στέγνωμα με πανί των σωληνώσεων, ώστε να μη μείνουν νερά, και προστασία τους με κάποιο μονωτικό υλικό (μάλλινο ύφασμα, υαλοβάμβακα κ.λπ.), για να μην ξαναπαγώσουν.

Επιπλέον, θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ενημέρωση των διευθυντών των σχολείων, έπειτα από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την οποία προέκυψε ότι τα περισσότερα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θέρμανση των κτιρίων τους εξαιτίας του ψύχους.

Στα λευκά και την Κυριακή η Ανατολική Κρήτη

Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά στην Ανατολική Κρήτη καθώς και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπου η κίνηση σε πολλά σημεία έχει διακοπή εντελώς ενώ σε άλλα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την ίδια ώρα οι κρατικός μηχανισμός οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων δίνουν μάχη προκείμενου να παραμένουν ανοικτοί δρόμοι ενώ λόγω της κακοκαιρίας αύριο Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία των Δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία όπως των Δήμων Βιάννου, Μαλεβυζίου, Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδας.

Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα περισσότερα ορεινά, ημιορεινά αλλά και πεδινά σημεία των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς τα χιόνια έφθασαν μέχρι και τις Βόρειες παραλίες, το λιμάνι και το Ενετικό φρούριο του Κούλε.

Επίσης λόγω της κακοκαιρίας υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές των δύο Νομών με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να σπεύδουν για την αποκατάσταση τους. Ακόμη το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις για διάφορα περιστατικά Χαρακτηριστική η μεταφορά γυναίκας εγκύου από περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που ένιωσε αδιαθεσία και λόγω της χιονόπτωσης στο οδικό δίκτυο, ήταν αδύνατο να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο της οικογένειας. Έτσι ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο με τη βοήθεια εκχιονιστικού μηχανήματος κατάφερε να προσεγγίσει στην περιοχή και να παραλάβει την έγκυο γυναίκα και να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Κλειστά τα σχολεία στη Λάρισα

Μέσα στον πάγο βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η θερμοκρασία στην πόλη έφτασε τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Το υπερβολικό κρύο αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι και η θερμοκρασία είναι «κολλημένη» κάτω από το μηδέν.

Στην πόλη της Λάρισας ρίχτηκαν χθες περίπου 100 τόνοι αλάτι, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν και σήμερα να προχωρούν σε ανοίγματα δρόμων στα ορεινά όπου υπάρχει και χιονόπτωση.

Την ίδια στιγμή, τις πρωινές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Ελάφου – Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού, όπως είναι της Αγιάς, της Ελασσόνας, των Φαρσάλων, της Ραψάνης, κτλ

Κλειστά θα παραμένουν τα σχολεία σε όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, λόγω παγετού σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων.

Στο δήμο της Λάρισας, κλειστά θα παραμένουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για Δευτέρα λόγω παγετού, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Αντίστοιχα, σε όλες τις υπόλοιπές περιοχές του νομού δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε Ελασσόνα, Κιλελέρ, Αγιά, Φάρσαλα (για Δευτέρα και Τρίτη) και στο Δήμο Τεμπών.

Έκτακτα μέτρα στον Έβρο

Κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών (κακοκαιρία, παγετός και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν από το απόγευμα της Πέμπτης σε όλο το Νομό, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα μαθήματα.

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως από την Τρίτη, τη μέριμνα επί του θέματος, έχει ο κατά περίπτωση αρμόδιος Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.

Σημειώνεται πως παρά την έντονη χιονόπτωση και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό, σε όλο το μήκος του Νομού στον οποίο ωστόσο οι μετακινήσεις συνίσταται να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με τους οδηγούς να φέρουν στα οχήματά τους τον απαραίτητο για την ασφάλειά τους εξοπλισμό.

Κλείνουν τα περισσότερα σχολεία στη βόρεια Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν αρκετά σχολεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Φλώρινας τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν στις 9 και 10 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.

Στο Δήμο Κατερίνης κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, θα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.

Στη Χαλκιδική, στο Δήμο Αριστοτέλη δεν θα ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου σε δομές της πρωτοβάθμιας (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία), όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια) καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ και στο σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία το ερχόμενο διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη, και στο Δήμο Πολυγύρου. Εξαιρούνται τα σχολεία της παραλιακής ζώνης (Μεταμόρφωση, Ορμύλια, Καλύβες, Όλυνθος) τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.

Στο Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη όλα τα σχολεία θα είναι αύριο, Δευτέρα, κλειστά καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Έκτακτα μέτρα στο ανατολικό Αιγαίο

Μετά από συνεννόηση με τους Δημάρχους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τα σχολεία στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, θα παραμείνουν κλειστά. Και στα τρία νησιά επικρατούν πολικές θερμοκρασίες που δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση των μαθητών ιδιαίτερα στα χωριά των νησιών.

Πάγωσε μέρος της λίμνης Ιωαννίνων

Πεντακόσιους τόνους αλάτι, έχει ρίξει το τελευταίο τριήμερο η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός και πολικές θερμοκρασίας.

Στη λίμνη των Ιωαννίνων, έχουν παγώσει τμήματα κοντά στις όχθες, ενώ χείμαρροι και μικρά ποτάμια στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μετατράπηκαν σε «γλυπτά της φύσης».

Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15, στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων-12 βαθμούς. Υπό του μηδενός είναι και οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Ωστόσο τα χιονισμένα χωριά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσφέρουν ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό στους επισκέπτες της Ηπείρου.

Από τη Τροχαία Ηπείρου απαγορεύτηκε εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ., και η κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Οδηγίες στους πολίτες των Χανίων

Τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς η χιονόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων, καλεί με ανακοίνωση της η Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η χιονόπτωση, εκτός από την πόλη των Χανίων, συνεχίζεται σε όλο το νομό σε έντονο βαθμό. Από το πρωί το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων του Νομού επιχειρούν, με τα συνεργεία τους, να κρατήσουν το επαρχιακό δίκτυο ανοιχτό. Ωστόσο, η ένταση της χιονόπτωσης παραμένει ισχυρή σχεδόν σε όλο το Νομό, και οι πολίτες που μετακινούνται με οχήματα παρακαλούνται να σταματήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση μέχρι να περάσει το φαινόμενο, ακόμα και εντός πόλεως, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες και σχεδόν απαγορευτικές».

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες από τα συνεργεία να κρατήσουν το εθνικό οδικό δίκτυο ανοιχτό, από τη Γεωργιούπολη μέχρι το Καστέλι, λόγω κυρίως των κατολισθήσεων που είναι συνεχόμενες.