Στουρνάρας: Έξοδος στις αγορές στους επόμενους δύο μήνες

Στουρνάρας: Έξοδος στις αγορές στους επόμενους δύο μήνες

Την έκδοση ομολόγων διάρκειας 3-5 ετών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων διάρκειας 3-5 ετών, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι «θα κάνουμε το πρώτο εξάμηνο μια προσπάθεια με μικρές εκδόσεις».

Τα ποσά που θα εισρεύσουν από τον συγκεκριμένο δανεισμό, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα, την άντληση χρηματοδότησης μέσω repos από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη δόση, αναμένεται να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η πλήρης κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους 12 μήνες (που αναφέρεται και στο επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup), δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει και τις δικές του δόσεις (περίπου 3,4 δισ. ευρώ) μέσα στον Απρίλιο. Ενώ, «βοηθά» τη συζήτηση, από τον Ιούνιο και μετά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της μείωσης του χρέους της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, συζητήθηκε ή εγκρίθηκε σήμερα στο Eurogroup ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων αξίας 4- 5 δισ. ευρώ εφέτος.

Ο κ. Στουρνάρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την πρώτη ημέρα εργασιών του άτυπου Ecofin, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα ως «ανακούφιση για όλους» και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών ως «πολύ καλή».

Ερωτηθείς για τα 6+6 προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί κάθε μια από τις «μικρές» δόσεις του 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «για τη μεγάλη δόση (σ.σ. 6,3 δισ. ευρώ), προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις δύο υποδόσεις, θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα, που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Προβόπουλος: «Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα»

Μ. Σάλλας: Ευνοϊκή η συγκυρία για έξοδο της χώρας στις αγορές

Χρυσοχοΐδης: «Θα βγούμε στις αγορές τον Μάιο»