Στουρνάρας: Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Στουρνάρας: Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών για επιστροφή στις αγορές το 2014. 

«Οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα στις αγορές είναι να έχει δυο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» δηλώνει στο ‘Εθνος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η εφημερίδα και συμμετείχαν οι κκ. Σταθάκης και Χριστοδουλάκης, ο υπουργός οικονομικών σημειώνει πως δεν εκτιμά ότι θα γίνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους αλλά μπορεί να γίνει ελάφρυνση με μείωση επιτοκίων και πολύ μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης επιμένει στη θέση ότι τα μνημόνια είναι αποτυχημένη συνταγή και η κρίση του δημοσίου χρέους δε λύνεται με λιτότητα αλλά με διαγραφή μέρους του χρέους. Προσθέτει δε, πως το «κούρεμα θα γίνει γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι το καθαρό κούρεμα που έγινε λογιστικά ήταν περίπου 60 δις και σε αξία από 6 έως 20 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό»
Με αυτή τη φράση απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προσδιορίζοντας την ολοκλήρωση τους «προς το τέλος του μήνα».

Διαβάστε ακόμη: Μόνο για τον προϋπολογισμό του 2013 συμφώνησαν τρόικα-Στουρνάρας