Τα ελληνικά μάρμαρα ταξιδεύουν από τη Κίνα στην Αθήνα

Τα ελληνικά μάρμαρα ταξιδεύουν από τη Κίνα στην Αθήνα

Βραζιλία, Κίνα, Σμύρνη. Από όπου κι αν πέρασαν τα 12 Mythic Marbles κέρδισαν τις εντυπώσεις. Κάπως έτσι ξεχώρισαν και στα φετινά βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης.

Το ελληνικό μάρμαρο και η ελληνική μυθολογία είχαν την τιμητική τους στην 37η Διεθνή Έκθεση Μαρμάρου και Γρανιτών Vitoria 2014 της Βραζιλίας που πραγματοποιήθηκε 18-21 Φεβρουαρίου, στην Xiamen Stone Fair 2014 στην Κίνα 6-9 Μαρτίου και στην Marble 2014 Izmir στην Τουρκία, 26-29 Μαρτίου.

Η Stone Group International παρουσίασε τη νέα της συλλογή «12 Μυθικά Μάρμαρα», διεθνώς γνωστά ως 12 Mythic Marbles, σε πελάτες και επισκέπτες, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας που έχει προγραμματίσει για την προβολή τους σε 65 χώρες.

Μοναδικά υλικά πλεγμένα με τους μύθους των τόπων που τα γέννησαν, πρεσβευτές της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια φρέσκια οπτική που προσφέρει το σύγχρονο design, τα «12 Μυθικά Μάρμαρα» κυριάρχησαν και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον με την παλέτα των χρωμάτων τους και την επιβλητική τους παρουσίαση.
Τα ονόματά τους είναι μια γοητευτική πρόκληση που ξεδιπλώνεται μέσα από την ελληνική γη.

«Draco, Era Silver, Nessus, Olympia Red, Perseus, Tannoti Green, Thassos Snow White, Titanium Black, Veria Green, Volakas Haemus», είναι συνδεδεμένα με την ιστορία του κάθε μύθου, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τόπους, θεούς και ήρωες.
Υπό την αιγίδα της εταιρίας, ένα επίλεκτο στελεχιακό δυναμικό με υψηλή τεχνογνωσία και συνεργάτες της, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της παρέχει ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός της εξοπλισμός, ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να συνθέσουν μαρμάρινα ανάγλυφα δύο μέτρων το καθένα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία του τόπου εξόρυξης των μαρμάρων, προκειμένου να προσδώσουν μια εικαστική και ταυτόχρονα μυθιστορηματική αφήγηση των μύθων και των πρωταγωνιστών τους.

Στον σχεδιασμό των αναγλύφων συμμετείχαν οι γραφίστες Β. Παπαδόπουλος και Αθ. Τσαμπούκας (dolphins//communication design), ο αρχιτέκτονας Μ. Θεοφίλου (Archkt Ltd ) και ο εμπνευστής της συνολικής ιδέας έχοντας και την επιμέλεια του όλου έργου, σχεδιαστής Ιωσήφ Ιωσηφίδης.

Βράβευση

Η ομάδα των γραφιστών της dolphins//communication design έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Εικονογράφησης- Διαφήμισης για την οπτικοποίηση των 12 Μythic Marbles, στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικών & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ 2014). Η ομάδα έλαβε συνολικά τέσσερα βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες.

12 Μυθικά Μάρμαρα

Τα «12 Μυθικά Μάρμαρα» μάγεψαν κοινό και επισκέπτες από ολόκληρο των κόσμο, όντας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα με πολύ προσωπική και εξειδικευμένη γνώση και εργασία από το ανθρώπινο δυναμικό του καλλιτεχνικού τμήματος της εταιρίας.
Η λογική του κάθε αναγλύφου δεν ήταν να αποδώσει πιστά κατά τον αρχαικό τρόπο μια παράσταση ή έναν μυθικό ήρωα. Βασίστηκε πρωτίστως σε μια εικαστική παραστατική απεικόνιση υπό μια σύγχρονη ματιά εικόνων και παραστάσεων, με την ανθρώπινη ηρωική μορφή να κυριαρχεί, σε μια ποικιλία στάσεων με όγκους ορθολογικά και γεωμετρικά τοποθετημένους στο χώρο.

Παράλληλα αποτέλεσε μια καινοτομία της εταιρίας να παρουσιάσει τα μάρμαρά της μέσα από μορφικούς μετασχηματισμούς και την έννοια του κάθε γλυπτού ως διαμορφωτή του χώρου. Τα ανάγλυφα αυτά πρεσβεύουν την ελληνικότητα, την γλυπτική και την αρχιτεκτονική, το μεράκι του γλύπτη καθώς και το μαγευτικό ελληνικό βιωματικό τοπίο που χαρτογραφείται νοερά πάνω τους. Κάθε μορφή που αντικατοπτρίζουν δεν είναι ούτε ουδέτερη, ούτε απρόσωπη, αλλά φέρει ένα όνομα και μια ιστορία.
Τα μαρμάρινα συμπλέγματα σε σκουρόχρωμο, λευκό, πράσινο, μαύρο, κόκκινο, μπεζ και γκρι μάρμαρο, η ανάγλυφη διακόσμησή τους με φύλλα φτέρης, τόξα, γεωμετρικά σώματα, άλογα και δρέπανα από την μυθολογία, τονίζουν την ανατομία και την βιογραφία των μαρμάρων της εταιρίας. Λειτουργούν υπό μια νέα σχεδιαστική τεχνική που απεικονίζει την κάθε μορφή. Και η έκθεσή τους χτίζει μια γέφυρα ανάμεσα στην αρχαία και την σημερινή εποχή.

Ο Ηρακλής κρατά στα χέρια του τον κόσμο ολόκληρο, υπό ένα τεράστιο γεωγραφικό και ειδολογικό εύρος της μυθικής δράσης και της φήμης του ως ήρωα θεικού και συνάμα ανθρώπινου που τον διεκδικούν τόποι της Ελλάδας. Η Βέροια είναι κόρη του βασιλιά Μίεζα, ο Θάσος αναζητά την αδερφή του την Ευρώπη και ο Περσέας νικά την Μέδουσα. Ο δράκος στάζει αίμα στην οροσειρά της Ροδόπης και οι πελαργοί διώχνουν τα φίδια στην Τήνο. Και ο βασιλιάς Χρόνος διαιρεί το σύμπαν σε εποχές και περιόδους.

Όλες αυτές οι μυθικές παραδόσεις με γενεαλογίες, αγαθοεργίες και κατορθώματα δεν περιορίζονται μόνο στο δικό τους μυθολογικό υπόβαθρο. Ξεπερνούν τα όρια του τόπου και του χρόνου. Δεν είναι πλέον τα ηρώα και τα ιστορικά μνημεία που κυριαρχούν, αλλά οι συμβολικές και ελεύθερες συνθέσεις που διεκδικούν μέρος των μύθων στην αποτύπωσή τους πάνω στα μάρμαρα. Καθαρές γεωμετρικές φόρμες με πειραματισμούς σε υλικά και μεθόδους. Ανθεκτικά υλικά, που διατηρούν την αυτονομία τους με την προβολή των παραστάσεων πάνω τους να γίνεται στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους ως τρισδιάστατων στοιχείων στον ελεύθερο χώρο.

Τα «12 Μυθικά Μάρμαρα» ως κομμάτια της Ελλάδας a Piece of Greece, αποτελούν το νέο brand που λανσάρει σε αποκλειστικότητα διεθνώς η Stone Group International. Η εταιρία έχει εξασφαλίσει την πρώτη ύλη σε αποκλειστικότητα, είτε μέσω δικών της λατομείων, είτε μέσω αποκλειστικών συμφωνιών.

Επόμενοι σταθμοί για τα «12 Μυθικά Μάρμαρα» είναι η διεθνής έκθεση Coverings 2014 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ 29 Απριλίου με 2 Μαίου και η Marmomacc 2014 24-27 Σεπτεμβρίου στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ταυτόχρονα η νέα συλλογή θα παρουσιαστεί ως εικαστικό γεγονός τον Οκτώβριο 2014 στο Λονδίνο, με προσκεκλημένους πελάτες της εταιρίας, αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές εταιρίες, πολιτιστικούς φορείς και εκπροσώπους του Τύπου.

1/3

Διαβάστε ακόμα:

«Σάρωσε» η Μικρά Αγγλία στα φετινά βραβεία της ΕΑΚ

Η τέχνη πάει Coachella

 Κοσμήματα πολλών καρατίων και… εκατομμυρίων