Τα υπερκέρδη της Γερμανίας από τη χαλαρή νομισματική πολιτική

Τα υπερκέρδη της Γερμανίας από τη χαλαρή νομισματική πολιτική

Από το 2008 εξαιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχουν μπει στα γερμανικά ταμεία 294 δισ. ευρώ.

Μπορεί το Βερολίνο να έχει επικρίνει αρκετές φορές το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι και να έχει ζητήσει να περιοριστεί η εφαρμογή του, όμως η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην Ευρωζώνη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η χώρα έχει εξοικονομήσει 294 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2017, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει οδηγήσει στην εξοικονόμηση 1,147 τρισ. ευρώ για τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank.

Η Γερμανία, από την οποία η ΕΚΤ έχει χαρακτηριστεί μέχρι και «κακή» τράπεζα, έχει εξοικονομήσει 294 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2008-2017, αν συγκρίνει κανείς το επίπεδο όπου βρίσκονταν τα επιτόκια δανεισμού πριν από την κρίση και πώς εξελίχθηκαν στη συνέχεια, όταν η ΕΚΤ άρχισε να τα μειώνει για να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ακολουθεί η Γαλλία που εξοικονόμησε 275,3 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 216 δισ. ευρώ

Ας σημειωθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πιστώνεται με την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος τα τελευταία τρία χρόνια, δεν δίστασε να κατηγορήσει, τον Απρίλιο του 2016, την πολιτική της ΕΚΤ για την εκλογική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt, η Γερμανία εξοικονόμησε 162 δισ. ευρώ την περίοδο μεταξύ 2008 και 2017, χάρη στο χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της μετά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ επέτρεψαν στη Γερμανία (και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) να αντικαταστήσουν παλαιά δάνεια με νέα που είχαν πολύ χαμηλότερη απόδοση, γεγονός που σημαίνει πως θα εξακολουθήσει για αρκετά ακόμη χρόνια να αποκομίζει κέρδη, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.