Τα κέρδη από το mobile gaming θα ξεπεράσουν φέτος εκείνα της κονσόλας

Τα κέρδη από το mobile gaming θα ξεπεράσουν φέτος εκείνα της κονσόλας

Πώς αλλάζει το κέντρο βάρους στη βιομηχανία των παιχνιδιών και ποιος θα κερδίσει τη μάχη των πολλαπλών οθονών;

Όλες οι έρευνες συμφωνούν πως οι χρήστες/παίκτες μετακινούνται προς τις μικρότερες και πιο βολικές οθόνες του κινητού και της ταμπλέτας τους. Μάλιστα περνούν τόσο πολύ χρόνο σε αυτές που η εταιρεία ερευνών Newzoo υπολόγισε πως τα συνολικά έσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο mobile gaming ήταν το 2014 περίπου $25 δισ., αύξηση 43% σε σχέση με το 2013.

Για το 2015 η Newzoo προβλέπει πως για πρώτη φορά τα έσοδα από τα mobile games θα ξεπεράσουν εκείνα από την πώληση παιχνιδιών για κονσόλες• θα είναι $30,3 δισ. Έναντι $26,4 δισ. Ολόκληρη η αγορά ψηφιακών παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο το 2015 αναμένεται να είναι σχεδόν $92 δισ.

Η τάση αυτή δεν είναι υπόθεση μόνο των δυτικών αγορών. Ενώ η χρόνο με το χρόνο αύξηση της σχετικής αγοράς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι από 47% μέχρι 51%, στη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα αναμένεται να είναι 86%.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Για τους Δυτικούς, το τηλέφωνο και το tablet είναι δύο έξτρα οθόνες μετά από εκείνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή τους. Δεν αντικαθιστούν τον υπολογιστή με το τηλέφωνο, απλώς προσθέτουν περισσότερη ώρα gaming στην καθημερινότητά τους με άλλες συσκευές. Και για να το κάνουν αυτό ξοδεύουν χρήματα.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο όμως το τηλέφωνο είναι η πρώτη (και συνήθως η μόνη) συσκευή που συνδέεται στο Internet. Με δεδομένο ότι ο καθένας μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι πληρώνοντας ακόμα και λίγα σεντς, η αγορά που αναπτύσσεται εκεί είναι σημαντική.

Apple και Google οι κυρίαρχοι

Σε ό,τι αφορά ειδικά το mobile gaming, κυρίαρχος του παιχνιδιού και εκείνος που κερδίζει τα περισσότερα χρήματα είναι η Apple. Όχι επειδή φτιάχνει παιχνίδια, αλλά επειδή η προμήθεια 30% που επιβάλλει σε κάθε πώληση μέσω του App Store την έχει φέρει στην πρώτη θέση με έσοδα $4 δισ. το 2014, με δεύτερη τη Google που ακολουθεί παρόμοια τακτική στο Play Store και είχε έσοδα 3 δισ. δολάρια. Για σύγκριση, όλα τα έσοδα της Nintendo, που είναι από τους μεγαλύτερους developers παιχνιδιών στον κόσμο, ήταν πέρσι $2,4 δισ.