Τα μεγάλα σχέδια της Κίνας για την Ελλάδα

Τα μεγάλα σχέδια της Κίνας για την Ελλάδα

Δέσμευση του Κινέζου πρωθυπουργού για στήριξη στην ελληνική οικονομία – Μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη του. 

Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ λειτουργεί σαν «φάρμακο» για την κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει, έχοντας τη στήριξη ισχυρών παιχτών, όπως η Κίνα, στο πλευρό της.

Σήμερα ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αμέσως μετά θα μεταβούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κετσιάνγκ, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Στρατηγική σχέση»
«Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε πως «στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο».

Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς».

Το απόγευμα, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου αύριο, Σάββατο μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Αντ. Σαμαρά θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. «Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα, ενώ ως προς τις προσδοκίες εκτίμησε ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αυτό που δημιουργεί τη στρατηγική σχέση, είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, που να είναι και αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων της Κίνας, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και να ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδας με τα λιμάνια της Ευρώπης».

«Η Κίνα θα προσφέρει στην Ελλάδα»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».

«Θα αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα»
Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.

Δεκαεννέα συμφωνίες 6,4 δισ. δολαρίων
Δεκαεννέα, συνολικά, μνημόνια και επιχειρηματικές ελληνοκινεζικές συμφωνίες θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.

Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.

Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.

Διαβάστε ακόμη: 

Σαμαράς: Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη η Ελλάδα

19 ελληνοκινεζικές συμφωνίες και μνημόνια

O κινεζικός γίγαντας που θέλει να μπει σε ελληνικές τράπεζες