Τα παλιά κατεστημένα brands ξεμένουν από ταλέντο

Τα παλιά κατεστημένα brands ξεμένουν από ταλέντο
epa05110980 (FILE) A file photo dated 19 November 2013 showing an IBM sign in New York, USA. IBM, the business and computer giant, is to release their 4th quarter results on 19 January 2016. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι κάνουν οι παραδοσιακοί τεχνολογικοί γίγαντες για να προσελκύσουν ταλαντούχους νέους εργαζόμενους.

του Νταν Λάιονς

Παλαιότερα, παραδοσιακές εταιρείες τεχνολογίας όπως η IBM ή η GE είχαν το προνόμιο να διαλέγουν αυτές τους πιο ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίου.

Σήμερα, όμως, αυτές οι μέρες φαντάζουν πολύ μακρινές. Πλέον, η ελίτ των νέων εργαζομένων στο χώρο της τεχνολογίας δίνει προτεραιότητα στη Google ή τη Facebook, ή σε …σέξι νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Snap. Οι millennials βλέπουν την παλιά φρουρά σαν τα …τζιν της μαμάς τους, σαν κάτι ξεπερασμένο, σε μια εποχή κυριαρχίας των τριών «Α» (Amazon, Alphabet, Apple).

Το αποτέλεσμα για τα παλιά, κατεστημένα brands είναι να ξεμένουν από ταλέντο. Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, οι ώριμες μεγα-επιχειρήσεις επενδύουν ενεργά στο employer branding, δηλαδή στο να προωθούν την εταιρική τους ταυτότητα μεταξύ όσων αναζητούν εργασία με την ίδια ένταση με την οποία την προωθούν μεταξύ των πελατών τους.

Το 2015, η GE λάνσαρε μια τηλεοπτική διαφήμιση στην οποία εξηγούσε στους νέους τεχνολόγους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να εξετάσουν στα σοβαρά την προοπτική απασχόλησης στον «ψηφιακό βιομηχανικό» γίγαντα.

Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα καριέρας της GE οχταπλασιάστηκαν ύστερα από την ολοκλήρωση της διαφημιστικής εκστρατείας. Οι διαφημίσεις «αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα πρόσληψης νέων εργαζομένων που είχαμε ποτέ μας» λέει η Λίντα Μποφ, επικεφαλής μάρκετινγκ της GE. Και από τότε, η εταιρεία έκανε παρόμοιες διαφημιστικές εκστρατείες στα γαλλικά και στα κινέζικα.

Η NBCUniversal έχει δημιουργήσει μια νέα θέση ειδικού στο talent branding, δηλαδή στην προώθηση της εταιρείας μεταξύ των πιο περιζήτητων υποψηφίων.

Και η IBM δημιουργεί βίντεο στα οποία νέοι χίπστερ με σκουλαρίκι στη μύτη μιλούν για το πώς είναι να δουλεύεις στη Big Blue. Τα βίντεο δημιουργήθηκαν από την Uncubed, μια startup που φέρνει σε επαφή παραδοσιακά brands και ταλαντούχους νέους που αναζητούν εργασία.

Το περσινό φθινόπωρο, αυτά τα βίντεο και μια παράλληλη διαφημιστική εκστρατεία βοήθησαν την IBM να προσλάβει 73 νέους μηχανικούς.