Τα προαπαιτούμενα που οι Ευρωπαίοι ζητούν να κλείσουν εδώ και τώρα

Τα προαπαιτούμενα που οι Ευρωπαίοι ζητούν να κλείσουν εδώ και τώρα
epa05327847 Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (L) and European Commissioner in Charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (R) talk during a Finance Ministers Meeting in Brussels, Belgium, 25 May 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Τα μηνύματα Μοσκοβισί στον Τσακαλώτο και το «τυράκι» του χρέους χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας.

Το μήνυμα που είχε μεταφέρει τον Ιούλιο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, μετέφερε και πάλι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα» επαναλαμβάνουν εν χορώ οι Ευρωπαίοι, καθώς διαπιστώνουν ότι τα θέματα της αγοράς ενέργειας, αλλά και του ορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων σέρνονται ακόμη, ενώ ήδη μας χωρίζουν λίγα 24ωρα από την έλευση του Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνουν, μάλιστα πηγές των δανειστών, σε κανένα από τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις δεν υπάρχει πρόοδος, κάτι που είναι ενδεικτικό της διάθεσης της κυβέρνησης να αποφύγει τις επώδυνες αποφάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είχε ζητήσει και δια του εκπροσώπου της στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλλο, να κλείσει η Αθήνα τα 15 παραδοτέα του Σεπτεμβρίου από τον Ιούλιο, σε ένδειξη καλής θέλησης, αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά τώρα κινδυνεύουν να χαθούν και οι προθεσμίες του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων ήταν ορατό από νωρίς στα στελέχη των δανειστών γι’ αυτό και το τόνιζαν σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες συνομιλίες τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης από το 2017. Ωστόσο, όσο περνά ο χρόνος και τίποτα δεν προχωρά, αποφάσισαν να εντείνουν τις πιέσεις.

Για το λόγο αυτό, στη συνάντηση των τριών υπουργών (Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη) με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι εάν δεν κλείσουν τα προαπαιτούμενα τόσο για την υποδόση, όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν ξεκινά η συζήτηση για το χρέος. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θα «συντονίζουν» από μακρυά μέσω «κόκκινου τηλεφώνου» την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα συμφωνηθέντα.

Φρένο μπήκε και στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018. Κατά συνέπεια, το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2018-2020 θα πρέπει να συμπεριλάβει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.

Το «τυράκι», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από την ενημέρωση του  υπουργείου Οικονομικών για τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, είναι η δέσμευση της Κομισιόν να πιέσει να ληφθούν τώρα όλες οι αποφάσεις για το χρέος, όπως ζητά το ΔΝΤ. Ωστόσο, η… καλή θέληση της Κομισιόν προσκρούει στον «τοίχο» Σόιμπλε, που είναι κάθετος στο να μην εξειδικευθεί κανένα μέτρο πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018.