Τα Starbucks περιορίζουν την εταιρική παρουσία τους στην Ευρώπη

Τα Starbucks περιορίζουν την εταιρική παρουσία τους στην Ευρώπη
Photo:

Πρόκειται για μια περιφερειακή αγορά που η αμερικανική εταιρεία ακόμα δεν έχει καταφέρει να «δαμάσει».

της Grace Dobush

Τα Starbucks πουλάνε 83 εταιρικά καταστήματα στη Γαλλία και την Ολλανδία στον εταίρο τους, Alsea SAB, μια εταιρεία από το Μεξικό. Η Alsea θα παρέχει επίσης υπηρεσίες σε 179 άλλα καταστήματα Starbucks που ανήκουν σε κατόχους δικαιωμάτων franchise στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Η Alsea, μια επιχείρηση ταχείας εστίασης που εδρεύει στο Μεξικό, ήδη διαθέτει 900 καταστήματα Starbucks σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Όπως έγινε γνωστό, η Starbucks σχεδιάζει να κλείσει ένα γραφείο στο Άμστερνταμ και να αναδιαρθρώσει την έδρα της στο Λονδίνο. Το κλείσιμο θα επηρεάσει 186 υπαλλήλους, οι οποίοι θα ενθαρρυνθούν να υποβάλουν αίτηση για ανοικτές θέσεις εργασίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η εταιρεία πάντως θα διατηρήσει ένα εργοστάσιο καβουρντίσματος στην Ολλανδία που απασχολεί περίπου 80 άτομα.

Η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που έκλεισαν τα Starbucks το 2016 για να πουλήσουν τα 144 γερμανικά καταστήματα τους στην AmRest. Η AmRest, με έδρα τη Μαδρίτη, ήταν ήδη αποκλειστικός συνεργάτης των Starbucks στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία. Επίσης, διαχειρίζεται καταστήματα Pizza Hut, KFC και Burger King σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει υπάρξει ένας δυσεπίλυτος «γρίφος» για τη Starbucks, τον κολοσσό με έδρα το Σηάτλ. Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι από το 2008 έως το 2016 άνοιξαν περισσότερα από 260 καταστήματα στις τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την Alsea. Πρόσφατα, ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο cafe της αλυσίδας στην Ιταλία, ένα υπέροχο καφεκοπτείο σε ένα ιστορικό κτίριο στο Μιλάνο, αλλά είναι προφανώς δύσκολο να πουλάς αμερικανικό εσπρέσο στους Ιταλούς…

Νωρίτερα φέτος, τα Starbucks πούλησαν τις δραστηριότητές τους στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών στη Nestle για 7,15 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταφέροντας στον ελβετικό όμιλο τροφίμων περίπου 500 υπαλλήλους τους.

Εν μέσω περιορισμού της ευρωπαϊκής εταιρικής παρουσίας τους, η Starbucks αντιμετωπίζει και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην …έδρα της. Η εταιρεία περνάει μια φάση οργανωτικής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει τη μείωση των θέσεων εργασίας και του κόστους, καθώς ο CEO, Kevin Johnson, εστιάζει περισσότερο την προσοχή του στις αμερικανικές και κινεζικές αγορές.

Τα Starbucks ανοίγουν ένα νέο κατάστημα στην Κίνα κάθε 15 ώρες. Συγκεκριμένα, διαθέτουν περίπου 3.500 καταστήματα στην ηπειρωτική Κίνα και σχεδιάζουν να ανοίγουν 600 νέα καταστήματα κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια.