Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Αναφέρονται σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς τους βουλευτές που διέρρευσε στο Bloomberg.

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.

Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060.

Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.

Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αμετακίνητος στην σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Εurogroup.

Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη βιωσιμότητα του πριν το τέλος του προγράμματος το 2018. Δηλώνει, ωστόσο, ανοικτός σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αναγνωρίζοντας ότι το δυσκολότερο θέμα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αισιόδοξος για πολιτική -τουλάχιστον- συμφωνία σήμερα, μετά και την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών από το EWG, καθώς η εκταμίευση της δόσης μπορεί τυπικά να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έκαναν τον πάντα αισιόδοξο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, να μετριάσει λίγο τις προσδοκίες του από το σημερινό Eurogroup, μιλώντας για συζήτηση που αν δεν μας οδηγήσει σε συμφωνία, θα μας οδηγήσει τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτή.

Είναι η ώρα αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα επιμένει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.