Τα ξύλινα παιχνίδια που «ακονίζουν» το μυαλό

Τα ξύλινα παιχνίδια που «ακονίζουν» το μυαλό

Ο Βάϊος Κουρκάκης μας συστήνει την Plan Toys και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

Στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην Αθήνα προχώρησε η Plan Toys, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς εντός του οποίου θα γίνονται δράσεις κοινωνικού περιεχομένου πάνω στη φύση, την οικολογία και το εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Όπως ανέφερε στο fortunegreece.com, ο κ. Βάιος Κουρκάκης, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ταϊλανδέζικης εταιρείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, το νέο κατάστημα συνιστά μια ευκαιρία μύησης του αθηναϊκού κοινού στη φιλοσοφία της εταιρείας ενώ θα αποτελέσει παράλληλα το “όχημα” στη νέα προσπάθεια που κάνει η διοίκηση μετά την αναδιάρθρωση του δικτύου της. «Έχουμε όραμα και πάθος για προσφορά. Οι νέοι γονείς το αντιλαμβάνονται, είναι πιο προσεκτικοί στις αγορές τους και προτιμούν να πάρουν στο παιδί τους ένα καλό παιχνίδι παρά ένα πλαστικό».

Οικολογικά παιχνίδια που «δίνουν ζωή» σε “άχρηστα” ξύλα

Άλλωστε τα κριτήρια επιλογής, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την υψηλή ποιότητα και την πιστοποίηση, πληρούνται στο ακέραιο. Το πιστοποιούν και τα 27 διεθνή βραβεία που έχει στο ενεργητικό της η Plan Toys για τα υψηλής ποιότητας παιχνίδια που κατασκευάζει. Αξίζει να αναφερθεί πως για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται καοτσουκόδεντρα τα οποία θα πήγαιναν κανονικά προς καύση. Όπως μας λέει ο κ. Κουρκάκης, ο ιδρυτής της Plan Toys ήθελε να αξιοποιήσει τα “άχρηστα” θεωρητικά ξύλα και να τα μετατρέψει σε κάτι συνάμα χρήσιμο και όμορφο. «Τα καουτσουκόδεντρα μετά από 25 χρόνια ζωής δεν παράγουν καουτσούκ (λατέξ). Τα δέντρα αυτά θα κόβονταν και θα καίγονταν. Κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει τι είναι το καουτσουκόδεντρο και πως μπορεί να αξιοποιηθεί μετά τη βασική του χρήση».

Η πρώτη επαφή για τον εκπαιδευτικό κ. Κουρκάκη, ο οποίος ακόμα και σήμερα διατηρεί το δικό του βιβλιοπωλείο στην Καρδίτσα, στάθηκε ένα ταξίδι στη Νυρεμβέργη όταν σε μια έκθεση αντίκρισε για πρώτη φορά τα παιχνίδια της Plan Toys και μυήθηκε στη φιλοσοφία του ιδρυτή της εταιρείας. «Ήθελα να δημιουργήσω κάτι καινούριο που να ήταν ταυτοχρόνως και χρήσιμο. Ρίσκαρα για να φέρω την Plan Toys στην Ελλάδα καθώς δεν έθεσα οικονομικούς όρους στο εγχείρημά μου, ούτε όμως είχα εμπειρία στο χώρο του παιχνιδιού».

Ο ίδιος τονίζει πως δεν ακολούθησε την πεπατημένη που θέλει μια επιχείρηση να ξεκινά από τα αστικά κέντρα, αλλά προτίμησε να κάνει την προσπάθειά του στην Καρδίτσα και δεν το μετάνιωσε. «Όλοι έλεγαν τότε : “Αυτός είναι τρελός. Ποιος νομίζει ότι θα πάει να αγοράσει αυτά τα ξύλα;”. Όταν μάλιστα εμφανίστηκα για πρώτη φορά σε έκθεση στην Αθήνα για να προβάλω την Plan Toys κατάφερα να αποκτήσω έναν μόνο πελάτη και αυτό γιατί οι γονείς ήταν μέχρι τότε συνηθισμένοι στα πλαστικά παιχνίδια».

Μουσικά όργανα, κουκλόσπιτα, παιχνίδια ταξινόμησης γεωμετρικών σχημάτων, ζωάκια και κατασκευές, εκτός από το ότι είναι όλα φτιαγμένα από ξύλο με οικολογικά χρώματα, είναι και εκπαιδευτικού χαρακτήρα παιχνίδια που “ακονίζουν” το μυαλό παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως και 8 χρονών. Η πλούσια αφή που μόνο η φύση δίνει και τα οικολογικά υλικά έχουν αυξήσει αισθητά την αναγνωσιμότητα της Plan Toys, κάνοντας χιλιάδες γονείς να θεωρούν τα παιχνίδια της ως τα καλύτερα εκπαιδευτικά παιχνίδια στον κόσμο. Για την συναρμολόγηση των παιχνιδιών χρησιμοποιείται μη τοξική κόλλα, χωρίς φορμαλδεΰδη και μη τοξικές βαφές με βάση το νερό χωρίς βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.


“Το εμπόριο θέλει ήθος”.

Δυστυχώς όμως η κρίση έχει επηρεάσει και το εκπαιδευτικό παιχνίδι με τον κ. Κουρκάκη να τονίζει πως ενώ προ κρίσης υπήρχαν 200 σημεία πώλησης Plan Toys στην Ελλάδα σήμερα ο αριθμός τους έχει υποχωρήσει σχεδόν στα μισά. Όσο για τα βιβλία, εκτιμά πως τα βιβλιοπωλεία της Καρδίτσας έχουν υποστεί μια πτώση της τάξης του 30% που οφείλεται αφενός στην κρίση, αφετέρου στη νέα τάση ανάγνωσης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή. «Είμαι αισιόδοξος ως άνθρωπος και πιστεύω ότι μετά από 2-3 χρόνια η αγορά θα ανακάμψει. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Από ότι φαίνεται θα μείνουν στην αγορά μόνο τα πολύ φθηνά και τα πολύ καλά προϊόντα».

Η συνταγή πάντως της επιτυχίας κρύβεται, για τον ίδιο, στο πείσμα και την αγάπη που έχει κανείς για αυτό που κάνει, αρκεί να είναι “αρματωμένος” με φρόνηση, σύνεση και συνέπεια. «Το εμπόριο θέλει ήθος. Κάποτε όποιος είχε χρήματα νόμιζε ότι μπορούσε να ανοίξει και μια επιχείρηση. Αυτό δεν ισχύει. Τις περισσότερες φορές πρέπει να ακολουθήσεις τον κακοτράχαλο δρόμο, τον ανήφορο. Να έχεις πίστη στο αποτέλεσμα και να ακολουθείς το όνειρο».