Τελικά τα λεφτά αγοράζουν όντως την ευτυχία;

Τελικά τα λεφτά αγοράζουν όντως την ευτυχία;

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το ποσό ευτυχισμένος μπορεί να γίνει κανείς στη ζωή του εξαρτάται από το πώς ξοδεύει τα χρήματά του, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή του Χάρβαρντ Michael Norton. «Στην πραγματικότητα, σπαταλάμε πολύ λιγότερα χρήματα για τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους», σημειώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο ευτυχισμένοι όταν ξοδεύουν τα χρήματά τους στην απόκτηση εμπειριών και όχι στην αγορά υλικών αγαθών. Αυτό συμβαίνει παρότι οι εμπειρίες αυτές είναι προσωρινές – όπως ένα δείπνο με φίλους ή οι ολιγοήμερες διακοπές – ενώ τα αντικείμενα όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα «έξυπνα» τηλέφωνα διαρκούν περισσότερο.

«Φαίνεται περίεργο, όμως είναι γεγονός πως τα πράγματα που χάνονται μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από ό, τι τα πράγματα που μένουν», δήλωσε ο Norton στο συνέδριο New York Times DealBook τον Νοέμβριο.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο καθηγητής, γιατί όταν ξοδεύουμε χρήματα για πράγματα όπως μια τηλεόραση ή ένα τηλέφωνο συχνά οδηγούμαστε σε δραστηριότητες που γίνονται στη σιωπή. Όμως οι διακοπές, οι ανθρώπινοι δεσμοί με τους φίλους και την οικογένεια, μας μαθαίνουν νέα πράγματα και μας δημιουργούν αναμνήσεις.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Michael Norton, ακόμη και η αναμονή για μία εμπειρία μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε σχέση με την αναμονή για την απόκτηση ενός αγαθού.