Τέλος χρόνου για την τρόικα

Τέλος χρόνου για την τρόικα

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν μπορεί να παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, υποστηρίζει η Βίβιαν Ρέντινγκ.

Ιδιαίτερα αιχμηρή για το ρόλο της τρόικα ήταν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, σε συνέντευξη της στη Real News της Κυριακής.

Η κα Ρέντινγκ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πλέον τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αναλάβει τα προγράμματα διάσωσης, ενώ υποστηρίζει ότι δικαίως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την τρόικα, καθώς δεν μπορεί κρίσιμες αποφάσεις, όπως η απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

«Είμαστε ευγνώμονες (για την συνδρομή του ΔΝΤ στην αρχή της κρίσης), αλλά αυτό το σχήμα έχει πια ολοκληρώσει την διαδρομή του. Δεν υπάρχει επείγουσα κατάσταση. Τώρα η ΕΕ έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Για αυτό λέω: ο χρόνος της τρόικας τελείωσε. Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη και πρόθυμη να λύσει μόνη τα προβλήματά της – με τον ευρωπαϊκό τρόπο, με δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», είπε η κα Ρέντινγκ στην Real News, θέτοντας ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Το Σεπτέμβριο οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Πρόκειται και για ένα ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την τρόικα. Και έχουν δίκιο: Ουσιαστικές αποφάσεις, εάν π.χ. πρέπει να απολυθούν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δεν πρέπει να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο με την Κομισιόν σε εξέχοντα ρόλο», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και εξήγησε ότι η μετάβαση αυτή δεν θα είναι ζήτημα εβδομάδων ή μηνών.

«Η μείζων αυτή αλλαγή πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει σωστά. Το επόμενο έτος θα προωθήσουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Τότε θα είναι ο καιρός να επιλέξουμε πότε θα βάλουμε τέλος στην τρόικα και θα θεσμοθετήσουμε μια πιο δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε η κα Ρέντινγκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News.

Η ίδια τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, με δύο κοινοβουλευτικά σώματα –το Ευρωκοινοβούλιο και την Γερουσία των κρατών μελών– και μια ισχυρή κυβέρνηση, την Επιτροπή, η οποία θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.