Τέλος στα υποτιθέμενα «δωρεάν» apps θέλει να βάλει η Κομισιόν

Τέλος στα υποτιθέμενα «δωρεάν» apps θέλει να βάλει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους «δύο μεγάλους» της αγοράς, Apple και Google, να καταγράψουν τις πραγματικές τιμές των εφαρμογών.

Τον «πόλεμο» με τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες του διαδικτύου συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας αυτή τη φορά τις εφαρμογές οι οποίες είναι μεν δωρεάν, αλλά παρέχουν πολλές από τις εσωτερικές υπηρεσίες τους επί πληρωμή (in-app purchases).

Πρόκειται για συγκεκριμένες λειτουργίες, τις οποίες καλείται ο χρήστης είτε να «ξεκλειδώσει» πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο, είτε να ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο για να τις χρησιμοποιήσει σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν την εύκολη λύση του χρήματος.

Google και Apple έχουν την πρωτοκαθεδρία στα ψηφιακά «μαγαζιά» εφαρμογών –κυρίως για smartphones και tablets- γι’ αυτό και η Κομισιόν ζητά να παραθέτουν σε όλες αυτές τις «δωρεάν εφαρμογές» το πραγματικό κόστος για τον καταναλωτή πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά.

Όπως όμως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Apple δεν έλαβε καμία δέσμευση ότι θα πράξει κάτι τέτοιο. «Δυστυχώς, η Apple δεν πρότεινε κάποια λύση σχετικά με τις ανησυχίες μας, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα την έγκριση πληρωμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. «Η Apple δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες αυτές. Παρόλα αυτά η εταιρεία δεν δεσμεύτηκε για τίποτε, ούτε έδωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές», συμπληρώνει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο λήψης νομικών μέτρων εναντίον των εταιρειών οι οποίες δεν θα συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις δωρεάν εφαρμογές.

Σε δική της ανακοίνωση, η Apple δήλωσε ότι «κάνει πολύ περισσότερα από τους άλλους» αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών. «Ο έλεγχος που υπάρχει ξεπερνά τις δυνατότητες που παρέχει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία», είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία έχει προσθέσει επιπλέον δικλείδες ασφαλείας πριν προχωρήσει ο χρήστης στην αγορά κάποιων in-app υπηρεσιών στο νέο της iOS8.

Η Google από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει πάρει μια σειρά από αποφάσεις για σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι εξαγορές εταιρειών videogames έφτασαν τα $12,5 δισ.

Android apps που αξίζει να εγκαταστήσετε

Τα ακριβότερα apps για iOS στο App Store

Οι καλύτερες εφαρμογές για δωρεάν τηλεφωνήματα