Tι απέγινε ο τρίτος συνιδρυτής της Apple;

Tι απέγινε ο τρίτος συνιδρυτής της Apple;
The Apple Inc. founding partnership agreement signed by Steve Wozniak, Steve Jobs and Ronald Wayne is displayed for a photograph in New York, U.S., on Tuesday, Dec. 6, 2011. The contract, form 1976, could fetch as much as a million dollars when auctioned off by Sotheby's next week. Photographer: Scott Eells/Bloomberg

Η αρχική συνεργασία των συνιδρυτών της τεχνολογικής εταιρείας ξεκίνησε πριν 40 χρόνια.

Πριν 40 χρόνια, την 1η Απριλίου το 1976, τρεις άνδρες υπέγραψαν μια συμφωνία που θα μείνει στην ιστορία: «Ο Στιβ Βόζνιακ, ο Στιβ Τζομπς και ο Ρόναλντ Γουέιν, όλοι κάτοικοι της Σάντα Κλάρα, πολιτεία της Καλιφόρνια, συμφώνησαν αμοιβαία στο σχηματισμό μιας εταιρείας, η οποία θα παράγει και θα εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα», ανακοίνωσε η εταιρεία με το όνομα Apple Computer Company.

Στις 12 Απριλίου, ωστόσο, κατατέθηκε μια τροπολογία. Ο Ρόναλντ Γουέιν παραιτήθηκε από τη θέση του εταίρου, καθώς και από όλες τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του, τις οποίες και ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι δυο εναπομείναντες συνιδρυτές.

Σε αντάλλαγμα ο Γουέιν έλαβε 800 δολάρια, ενώ λίγο αργότερα έλαβε άλλα 1,500 δολάρια από την τεχνολογική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Γουέιν, ο ίδιος εξήγησε αργότερα στο βιβλίο του, «Adventures Of Apple Founder» ότι ενεπλάκη για πρώτη φορά στη δημιουργία της επιχείρησης, όταν ο Τζομπς απευθύνθηκε στον ίδιο για να λάβει κάποιες συμβουλές.

Η απόφαση του Γουέιν να απορρίψει το μερίδιό του στην Apple, το οποίο σήμερα θα άξιζε πολλά δισ. δολάρια, τον έχει καταστήσει διάσημο. Μάλιστα, το 2010 ο ίδιος δήλωσε στο San Jose Mercury News ότι αποχώρησε εν μέρει από φόβο διότι θεώρησε ότι οι μικρότεροί του συνέταιροι δεν ήταν ικανοί να χαράξουν μια καλή πορεία στις επιχειρήσεις.

Το 2012, ο Γουέιν δημοσίευσε αναλυτικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την ιδρυτική ομάδα της Apple:

«Δεν αποχώρησα από την Apple επειδή δεν ήμουν ενθουσιασμένος με τα προϊόντα της τεχνολογίας. Εκτός από την ανησυχία που είχα για τους πιθανούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους της εταιρείας, έφυγα γιατί πίστευα ότι δεν θα μου ταίριαζε το εργασιακό περιβάλλον.

Ήμουν σίγουρος ότι το εγχείρημα θα γνώριζε επιτυχία, αλλά δεν γνώριζα το πότε και τί θα έπρεπε να εγκαταλείψω ή να θυσιάσω για να γίνει αυτό. Εάν ήξερα ότι η εταιρεία θα καθιστούσε 300 ανθρώπους εκατομμυριούχους σε μόλις τέσσερα χρόνια, θα είχα μείνει. Και παρ’ όλα αυτά πάλι θα έφευγα κάποια στιγμή. Ο Τζομπς και ο Βόζνιακ είχαν τα δικά τους σχέδια. Ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο με το δικό τους τρόπο κι εγώ με τον δικό μου».

Το 2011, ένα από τα αρχικά συμβόλαια πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 1,35 εκατ. δολάρια και ήταν αυτό του Γουέιν.