Τι μπορεί να διδαχθεί η Silicon Valley από το Λονδίνο;

Τι μπορεί να διδαχθεί η Silicon Valley από το Λονδίνο;

Το Λονδίνο δίνει έμφαση στην οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας και δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Silicon Valley.

Tης Κολίν Λίχι 

Αν και πολλοί φιλόδοξοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να λατρεύουν τη Silicon Valley, το Λονδίνο προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του υποστηρικτικό περιβάλλον για νέες εταιρείες. Η Τζοάνα Σιλντς, διευθύνουσα σύμβουλος της Tech City, η Σονάλι Ντε Ρίκερ από την Accel Partners, και η Κάρολιν Έβερσον, αντιπρόεδρος παγκόσμιου μάρκετινγκ της Facebook, συζήτησαν τη σχέση της αγγλικής πρωτεύουσας με την τεχνολογική βιομηχανία σε μία συνάντηση της ομάδας Fortune των Πιο Ισχυρών Γυναικών στο Λονδίνο.

Η Σιλντς έχει περάσει σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα στις δύο πόλεις (14 χρόνια στην καθεμία) και δεν υποκρίνεται ότι το Λονδίνο είναι η επόμενη Silicon Valley. Το Λονδίνο αποτελείται από συστάδες τεχνολογίας που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη την πόλη, και η καθεμία έχει τα δικά της ιδιαίτερα ισχυρά σημεία· το μοντέλο της μίας, μεγάλης περιοχής όπου μαζεύονται όλοι οι επιχειρηματίες δεν υπάρχει εκεί. Στο συγκεκριμένο μοντέλο συστάδων συγκεντρώνονται δικηγόροι, λογιστές, τραπεζίτες και άλλοι επαγγελματίες από το γειτονικό οικοσύστημα.

Διαβάστε ακόμη: Πεντάγωνο καλεί Silicon Valley

Η Ντε Ρίκερ προσέθεσε ότι η Silicon Valley δεν είναι ο μόνος κόμβος καινοτομίας. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ξεκίνημα μιας εταιρείας και στην απόκτηση της κρίσιμης μάζας από μέρους της». Σε αυτό το σημείο, οι επιχειρηματίες πρέπει να εντοπίσουν μία συστάδα που ταιριάζει με τις ανάγκες τους. «Οι άνθρωποι πηγαίνουν σε συστάδες αναζητώντας ταλέντα».

Στη Silicon Valley, υπάρχουν τόσοι πολλοί εν δυνάμει εργοδότες για προγραμματιστές που το μισθολογικό κόστος μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί απαγορευτικό. Το Λονδίνο σκοπεύει να αντιγράψει τη φιλοσοφία της Silicon Valley ότι η επιτυχία δεν είναι απλώς μία πιθανότητα αλλά και προνόμιο. Και η Σιλντς ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες του Λονδίνου στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς το συγκεκριμένο ήθος. Όταν πρωτοπήγε στο εξωτερικό, οι εργαζόμενοί της σνόμπαραν το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών. Ήθελαν συντάξεις. Σήμερα, το μόνο που θέλουν είναι να γίνουν οι επόμενοι Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη: Οι νέοι «κυρίαρχοι του σύμπαντος»

Αν και όλοι θέλουν να ιδρύσουν την επόμενη hot startup, η Ντε Ρίκερ ανέφερε πως η εμμονή της Silicon Valley με την τεχνολογία δεν είναι κατ’ ανάγκη η ορθή συνταγή για άλλες πόλεις. Η αειφορία του μοντέλου της Silicon Valley δεν είναι δεδομένη, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι η Silicon Valley είναι νεκρή. Αντίθετα, η Σιλντς ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εμπνευστούν από την αμερικάνικη παράδοση των εξαγορών και της αναζήτησης της καινοτομίας μέσω αυτών. «Η ενέργεια που εισρέει μαζί με μία νέα ιδέα μπορεί να μετασχηματίσει εντελώς μία επιχείρηση και να την οδηγήσει σε νέα τροχιά». Οι μικρές εταιρείες που αναπτύσσονται στις συστάδες τεχνολογίας του Λονδίνου δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορες τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το Λονδίνο μπορεί να έχει διδαχθεί από τις επιχειρηματικές επιτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κάποιες φορές ο τρόπος της Silicon Valley δεν μεταφέρεται τόσο καλά στην πράξη. Η Έβερσον μετακόμισε στο Λονδίνο τον περασμένο Ιανουάριο αναζητώντας τον επόμενο πρόεδρο του Facebook για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Διαβάστε ακόμη: H Motorola θέλει να καταργήσει τα passwords

Η Σιλντς άφησε τη θέση που είχε για να ηγηθεί της Tech City κι ένιωσε αμέσως έκπληξη από τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο γίνεται αντιληπτό στο εξωτερικό. «Δεν είχαμε μία σαφή αντίληψη του τι σημαίνει το Facebook για τους ανθρώπους του marketing». Οι πελάτες έλεγαν στην Έβερσον ότι οι παρουσιάσεις του Facebook δεν ήταν ανθρωποκεντρικές, γεγονός που την οδήγησε στο να έρθει σε επαφή με την Menlo Park και να εστιάσει αλλού το branding της εταιρείας. «Δουλέψαμε πολύ πάνω στο brand, κι αυτή την αλλαγή στην προσέγγισή μου την οφείλω στη μετακόμισή μου στο Λονδίνο».

Το στέλεχος του Facebook μοιράστηκε με το κοινό μία από τις καλύτερες συμβουλές που έχει λάβει ποτέ: όταν μπαίνετε σε μία αίθουσα, φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα θερμοστάτη· ανεβάστε και κατεβάστε τη θερμοκρασία όπως απαιτείται. Καθώς η παρουσία του Λονδίνου στον κόσμο της τεχνολογίας διευρύνεται, φαίνεται ότι η πόλη κάνει ακριβώς αυτό, επιλέγοντας από το μοντέλο της Silicon Valley μόνο όσα επιθυμεί.