Τι φοβούνται στη ΝΔ αν αργήσουν οι εκλογές

Τι φοβούνται στη ΝΔ αν αργήσουν οι εκλογές
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι όσο παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης Τσίπρα μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα παραλάβει «καμένη γη».

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Κυβερνητικό αδιέξοδο που θέτει τον Αλέξη Τσίπρα στο δίλημμα να κλείσει με δυσβάστακτους όρους την δεύτερη αξιολόγηση ή να προετοιμάσει μια ηρωική έξοδο με όρους ρήξης με τους εταίρους διαβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο ενδεχόμενα δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν το Μοσχάτο. καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποχρεώνουν τη ΝΔ να αναθεωρήσει αρκετές από τις δεσμεύσεις της και τον προγραμματικό της λόγο, ειδικά σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και η άποψη πως όσο παρατείνεται ο βίος της παρούσας κυβέρνησης τότε το τέταρτο μνημόνιο θα αρχίσει να φαντάζει ως το «καλύτερο σενάριο». Και αυτό για έναν διπλό λόγο που έχει να κάνει με το ότι –όπως θεωρούν στη ΝΔ- θα παραλάβουν «καμένη γη» και ως εκ τούτου η έξοδος στις αγορές θα είναι όνειρο «θερινής νυκτός», ενώ ταυτόχρονα όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι δύσκολο ένα ακόμα δάνειο για την Ελλάδα.

Εν ολίγοις, κατά τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία της Ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις το σενάριο του Grexit θα βρεθεί εκ νέου πάνω στο τραπέζι. Γι’ αυτό το λόγο και υποστηρίζουν ότι όσο αργούν οι εκλογές και η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρας τότε το τέταρτο μνημόνιο για μετά το 2018 θα φαντάζει ως το «καλό σενάριο» στη λογική του «μη χείρον βέλτιστο».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΝΔ δεν χάνει την ευκαιρία να λέει στους συνομιλητές του ότι αν ήταν στο χέρι του να προκαλέσει εκλογές όπως ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα το είχε ήδη κάνει. Προς το παρόν όμως αρκείται να θέτει το πολιτικό ζήτημα της αλλαγής κυβέρνησης μέσω των εκλογών, να δηλώνει ότι τον χωρίζει άβυσσος από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και να δεσμεύεται για ένα εθνικό σχέδιο εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υπερβαίνει το μνημόνιο με την ελπίδα να πείσει τους δανειστές να εξασφαλίσουν δημοσιονομικές ανάσες σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.

Πηγή: news247.gr