Τι κρύβει η εναλλακτική λίστα Βαρουφάκη

Τι κρύβει η εναλλακτική λίστα Βαρουφάκη

Με ασάφειες η πρώτη λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση της νέας λίστας Βαρουφάκη προς τους εταίρους επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που έρχονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά των δανειστών, ότι περιέχει αρκετές ασάφειες και θα χρειαστεί ακόμη δρόμος.

Ερώτημα προκαλεί το τι κρύβεται στη δεύτερη, εναλλακτική λίστα την οποία έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με στελέχη του και δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη λίστα, στα εκτιμώμενα έσοδα περιέχονται αρκετές προβλέψεις, που οι «θεσμοί» χαρακτηρίζουν αισιόδοξες, όπως για παράδειγμα τα έσοδα από τον ιντερνετικό τζόγο.

Η κυβέρνηση προβλέπει 200 εκατ. ευρώ (κατεβάζοντας τον πήχη από τα 500 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο υπουργός Οικονομικών), ωστόσο, πηγές με γνώση της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα έσοδα από αυτή την πηγή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβούν τα 50-70 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αισιόδοξες θεωρούνται και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, τα οποία έχουν υπολογιστεί στα 350 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές θεωρούν επίσης, ότι τα έσοδα από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αποτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, ακόμη και εάν επιτευχθούν, είναι μέτρα one off, δηλαδή ευκαιριακά και όχι μόνιμα μέτρα, όπως είναι η ρητή κατεύθυνση.

Το ίδιο ισχύει και για τα 725 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί ως έσοδα από τον έλεγχο στις καταθέσεις εξωτερικού, που, επίσης, είναι εφάπαξ.

Ερωτήματα προκαλεί στους δανειστές και η εκτιμώμενη αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, αφού η αύξηση συντελεστών σε κάποιες κατηγορίες δεν φαίνεται ικανή να αποδώσει σε τέτοια κλίμακα. Ακόμη και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που ενσωματώνεται σε αυτά τα έσοδα, δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση, καθώς οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες.

Θολό παραμένει το τοπίο και γύρω από τον ΕΝΦΙΑ. Στη λίστα Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνεται ο νέος ΦΜΑΠ, δημιουργώντας εντυπώσεις ότι διατηρείται και το 2015 ο ΕΝΦΙΑ. Τις εντυπώσεις αυτές ενίσχυσαν οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες διέψευσαν στη συνέχεια κύκλοι του Μαξίμου. Ωστόσο, στη συνέχεια, τα ίδια στελέχη επανήλθαν δηλώνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ  διατηρείται μέχρι να καταργηθεί. Όταν ρωτήθηκαν, μάλιστα, γιατί δεν έχει ενσωματωθεί ο νέος φόρος απαντούσαν ότι σκοπίμως δεν μπήκε γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να προβλεφθούν και άλλα ισοδύναμα για τα μειωμένα έσοδα του ΦΜΑΠ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέροντας ότι για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ δεν θα εισπραχθεί και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού άλλου νόμου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτά, αναμένεται και νέα τρίτη λίστα, με δεδομένη την πρόθεση που διαμηνύεται από το Μαξίμου ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί το 2015, ή μήπως όχι;