Τι μας δίδαξε η κορυφαία διοργάνωση επιχειρηματικότητας του κόσμου

Τι μας δίδαξε η κορυφαία διοργάνωση επιχειρηματικότητας του κόσμου

Το Fortune βρέθηκε στο µεγαλύτερο συνέδρειο επιχειρηµατικότητας και κατέγραψε, αποκλειστικά για τους αναγνώστες του, όλες τις εξελίξεις.

Νέοι επιχειρηµατίες από όλα τα µέρη του κόσµου συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο στη Silicon Valley για να τιµήσουν το µεγαλύτερο συνέδριο επιχειρηµατικότητας στον κόσµο. Το Global Entrepreneurship Summit (GES 2016) το οποίο θεσπίστηκε το 2011 από τον Αµερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα, και έκτοτε έχει µετατραπεί σε «γέφυρα» που συνδέει νεοφυείς επιχειρήσεις µε venture capitals ήταν αναµφισβήτητα το επιχειρηµατικό γεγονός της χρονιάς.

Σε µια αίθουσα του Standford University, κατάµεστη από 700 επιχειρηµατίες και 300 επενδυτές από όλο τον κόσµο, ο Μπαράκ Οµπάµα έκλεισε την αυλαία του συνεδρίου, υποσχόµενος ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα συνεχίσει τη δράση της και το 2017, µε επόµενο σταθµό την Ινδία. Με δεδοµένο ότι η επιχειρηµατικότητα είναι η δύναµη που υποκινεί την ανάπτυξη, ο Αµερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως µέσω προγραµµάτων τόνωσης της επιχειρηµατικής δράσης και δικτύωσης, όπως είναι ο θεσµός του GES, οι γυναίκες αλλά και οι µειονότητες έχουν πλέον την ευκαιρία να συνεισφέρουν και να αφήσουν έργο πίσω τους. Επίσης τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού µέχρι στιγµής έχουν κινητοποιηθεί περίπου 70.000 επενδυτές, που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήµατά τους σε Αφρική, Λατινική Αµερική, Μέση Ανατολή και Ασία, δηµιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο κρατών τα οποία βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας.

«Ο µισός πληθυσµός του πλανήτη είναι κάτω των 30 ετών και είναι αυτός που θα δηµιουργήσει τις επιχειρήσεις του αύριο. Ως κυβέρνηση έχουµε µάθει να ακούµε και να αλλάζουµε τα πράγµατα. Απλοποιούµε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρησιµοποιούµε ως βασικό εργαλείο την τεχνολογία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οµπάµα, στέλνοντας σαφές µήνυµα για τον καθοριστικό ρόλο που θα πρέπει να παίζει το κράτος στην οικονοµική στήριξη των επιχειρήσεων. Όσοι παρακολούθησαν την εµφάνιση του Αµερικανού Προέδρου επί σκηνής έµειναν έκπληκτοι, αφού, πέρα από την εκφώνηση της οµιλίας του, κλήθηκε να πάρει συνέντευξη από τους νικητές των προηγούµενων διοργανώσεων του GES, καθώς και από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερµπεργκ, του οποίου η προσωπική περιουσία αγγίζει τα 35,7 δισ. δολάρια. Το κοινό είχε, επίσης, την ευκαιρία να δει από κοντά τους ιδρυτές των Airbnb, Uber και LinkedIn και να ακούσει την ιστορία τους για το πώς κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή.

Όπως δήλωσαν οι Μπράιαν Τσέσκι, Τράβις Κάλανικ και Ρέιντ Χόφµαν αντίστοιχα, ο δρόµος τους µόνο στρωµένος µε ροδοπέταλα δεν ήταν. Αρκετές φορές στο παρελθόν βίωσαν την απόρριψη ή ακόµη και τον χλευασµό από ανθρώπους που δεν ενέκριναν την ιδέα τους, ενώ αντιµετώπισαν δυσκολία στην εξεύρεση κεφαλαίων. Έχοντας όµως ως συµµάχους την τεχνολογία αλλά και το πείσµα, που χαρακτηρίζει το νεαρό της ηλικίας, κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον επενδυτών και σήµερα οι επιχειρήσεις τους να αξίζουν εκατοντάδες εκατοµµύρια δολάρια.

«Κλειδί» για την εξέλιξη των επιχειρήσεων του 21ου αιώνα δεν είναι άλλο από την ίδια την τεχνολογία, η οποία µέσα από τα εργαλεία που προσφέρει εξασφαλίζει στους χρήστες της την πολυπόθητη δικτύωση. Το είπε άλλωστε και ο ιδρυτής του LinkedIn, Ρέιντ Χόφµαν: «Το να µιλάτε µεταξύ σας και να συνδέεστε βοηθάει σηµαντικά στο να αναπτυχθείτε. Μπορεί να µη γνωρίζεις προσωπικά κάποιον που σε προσεγγίζει για δουλειά, αλλά ίσως τον γνωρίζει κάποιος άλλος. Και αν η σύσταση είναι θετική, στο τέλος µπορεί να τον εµπιστευθείς».

Για τον Τράβις Κάλανικ, Συνιδρυτή και CEO της εταιρείας Uber, αυτό που διαφοροποιεί έναν καινοτόµο επιχειρηµατία από τους συνηθισµένους ανθρώπους, είναι η ικανότητά του να καλύπτει την απόσταση που υπάρχει ανάµεσα σε αυτό που εκείνος αντιλαµβάνεται ως ιδέα και στην πραγµατικότητα. «Όταν φτάνεις σε ένα σηµείο όπου εκατοµµύρια άνθρωποι χρησιµοποιούν το προϊόν σου, τότε συνειδητοποιείς πόσο µεγάλη είναι η ευθύνη. Εµείς θέλαµε να δηµιουργήσουµε ένα ασφαλές δίκτυο για τις πόλεις όπου υπάρχει η υπηρεσία µας και παράλληλα, να δώσουµε την ευκαιρία σε κάποιον µε το πάτηµα ενός κουµπιού να αποφασίζει πότε επιθυµεί να δουλέψει και πότε όχι».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η οµιλία του ιδρυτή της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, ο οποίος αποφάσισε να µετουσιώσει σε επιχείρηση την ιδέα ανταλλαγής σπιτιών µεταξύ φοιτητών, την οποία εφάρµοζε όσο σπούδαζε για να περιορίσει τα κόστη του. Σήµερα η εταιρεία του δραστηριοποιείται και στις πέντε ηπείρους και έχει κεφαλαιοποίηση 25 δισ. δολάρια. «Όλοι µου έλεγαν: “Είσαι τρελός; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος θα πάει να µείνει στο σπίτι ενός ξένου;”. Επίσης,  πολύ συχνά άκουγα να µε καθησυχάζουν χρησιµοποιώντας ως επιχείρηµα το ότι η ιδέα µου δεν κινδυνεύει, αφού κανείς δεν θα είναι πρόθυµος να την κλέψει. Ήθελα ο κόσµος να βιώσει την εµπειρία που βίωσα εγώ. Για µένα, είναι προτιµότερο να υπάρχουν 100 άτοµα που αγαπούν την ιδέα σου, παρά χιλιάδες που απλώς καταναλώνουν ένα προϊόν».

Το να ακούς την ιστορία κάποιου που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή είναι σίγουρα συναρπαστικό και λειτουργεί µιµητικά. Το κέρδος δεν είναι µόνο η γνώση και η εµπειρία που µεταλαµπαδεύονται, αλλά η έµπνευση που αντλείται και λειτουργεί ως κινητήριος δύναµη για την ενασχόληση µε το επιχειρείν.

Στο GES2016 που διήρκεσε τρεις ηµέρες, φιλόδοξα startups που ψάχνουν εναγωνίως τις κατάλληλες πηγές χρηµατοδότησης, ανέβηκαν στη σκηνή και µέσα σε τρία λεπτά έπρεπε να παρουσιάσουν την ιδέα τους και να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές να τους εµπιστευτούν τα χρήµατά τους. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή µε άλλους επιχειρηµατίες και να προβούν σε συνέργειες που θα επιτρέψουν µελλοντικά την ταχύτερη διάδοση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των νεοφυών επιχειρήσεων που διεκδικούν, εκτός από την προσοχή, και ένα µερίδιο από την παγκόσµια αγορά, είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το επίπεδο, ο ανταγωνισµός είναι µεγάλος. Οι νέες επιχειρήσεις, που «ξεφυτρώνουν σαν τα µανιτάρια» είναι πολλές, ενώ λίγες όσες καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Παράγοντες της αγοράς και θεσµικοί φορείς της Silicon Valley προσδιόρισαν το ποσοστό «θνησιµότητας» των νεοφυών επιχειρήσεων στο 95%, υπογραµµίζοντας πως, από το εναποµείναν 5%, µόλις το 1% θα εξασφαλίσει την ύπαρξή του στο άµεσο µέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη φετινή σύνοδο του GES, η οποία περιλάµβανε ένα ευρύ φάσµα εργαστηρίων, πάνελ, οµιλιών, διαγωνισµών, mentoring και ευκαιριών δικτύωσης, εκπροσώπησαν τη χώρα µας έξι Έλληνες επιχειρηµατίες: Ιωάννα Φωτοπούλου, Project Manager του Social Impact Award, Ζωή Γιαβρή, CEO της Advantis Medical Imaging, Μάγκυ Κοντού, συνιδρύτρια & Επικεφαλής Καινοτοµίας των SimpleApps / Tourismart, Αναστασία Σιάπκα, συνιδρύτρια του Code it Like a Girl, Ξένια Βασιλειάδη, ιδρύτρια της TripElina και Κωνσταντίνος Συνοδινός, ιδρυτής του Championsid.com.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η GES χρηµατοδότησαν τη συµµετοχή των εν λόγω επιχειρηµατιών, ενώ µέρος των εξόδων της ελληνικής αποστολή καλύφθηκε από την «The Hellenic Initiative».

Ελπίζουµε σε µελλοντική αποστολή να δώσουν το παρών όχι µόνο Έλληνες επιχειρηµατίες, αλλά και θεσµικοί φορείς, ώστε να γίνει µια συντονισµένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβονται στο εσωτερικό της, χτίζοντας συνεργασίες µε την Αµερική, που µελλοντικά θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί

Διαβάστε όλα όσα μετέφερε το Fortune από το GES 2016 ΕΔΩ