Tι μάθαμε από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPENTV

Tι μάθαμε από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPENTV
epa07214509 Greek Prime Minister Alexis Tsipras listens during his meeting with Russian President Vladimir Putin (not pictured) in the Kremlin in Moscow, Russia, 07 December 2018. Alexis Tsipras is on a working visit in Russia. EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Τον Ιανουάριο στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών - Πόσους και ποιους ψήφους θα πάρει ο Α.Τσίπρας αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Η λύση του Μακεδονικού μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPENTV και στην Έλλη Στάη.

Είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες.

«Μέσα στον Ιανουάριο;», ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Οι βασικές ειδήσεις που προκύπτουν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι:

– H συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή άμεσα και όχι τον Μάρτιο, όπως μέχρι στιγμής ανέφεραν τα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά και βουλευτές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία θα ψηφιστεί άμεσα τον Ιανουάριο και Τσίπρας – Καμμένος δεν θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο.

– Ο πρωθυπουργός, εφόσον ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δεν θα περιμένει την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής. «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», είπε ο κ. Τσίπρας. Στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος, απάντησε τότε «θα μετρηθούμε στη Βουλή», δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη.

– Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα το κάνει πριν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο «κλείνει το μάτι» και στο Ποτάμι, το οποίο έχει ζητήσει να προηγηθεί μια τέτοια διαδικασία, πριν στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

– Ο Πάνος Καμμένος, παρά τα καλά λόγια που είπε για αυτόν ο πρωθυπουργός, βρίσκεται ουσιαστικά σε αδιέξοδο. Αν δεν αποχωρήσει, τότε μένει από αφήγημα ενόψει των εκλογών, όποτε και να γίνουν το 2019. Αν το πράξει, τότε κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα λάβουν στήριξη από βουλευτές των ΑΝΕΛ, τόσο σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, όσο και στη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

– Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ακόμη και αν δεν έχει συνταγματικό ζήτημα, θα επιδιώξει σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης να έχει 151 βουλευτές και όχι να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, διαψεύδοντας έτσι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και στελέχη του κόμματος του.

– Ο πρωθυπουργός αν δεν λάβει 151 ψήφους, τότε ξεκαθάρισε ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές, συντεταγμένα όπως δήλωσε. Ωστόσο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τη στήριξη της Βουλής και ανέφερε ότι στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, στο τέλος της τετραετίας.

«Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης»

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης», επανέλαβε.

Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ως προς το τι είδους κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή αν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Σύνταγμα είναι σαφές και ότι δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι όμως σε αυτή την εκδοχή – την θεωρώ απίθανη αυτή την εκδοχή – δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά πολιτικό πρόβλημα υπάρχει. Σε αυτή την εκδοχή, είπε, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει.

Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Πόσους και ποιους ψήφους θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Εφόσον ο πρωθυπουργός αναγκαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μπορεί να ελπίζει μέχρι και σε 152 «ναι».

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με την Θεοδώρα Μαγαλοοικονόμου που προσχώρησε πρόσφατα από την ΕΚ), θα προστεθούν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη και έχει εκλεγεί με τη ΝΔ, η υπουργός Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που μαζί με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι είναι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι και ο Γιάννης Σαρίδης από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Αν αυτό συμβεί, οι ΑΝΕΛ που τώρα έχουν 7 βουλευτές και θα μείνουν με τρεις, το Ποτάμι που έχει 6 βουλευτές θα μείνει με 5 και η Ε.Κ θα μείνει με τέσσερις.

Αυτό σημαίνει ότι παύουν να θεωρούνται αρχηγοί κόμματος οι Π.Καμμένος, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης. Ο κανονισμός της Βουλής απαιτεί για τη σύσταση Κ.Ο 5 μέλη.

Διαβάστε ακόμη: ΝΔ για συνέντευξη Τσίπρα: «Θέλει κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως, με 6 βουλευτές άλλων κομμάτων»