Τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από την επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα

Τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από την επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα

Οι προσδοκίες για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Προσδοκίες για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που θα επιτρέψει σε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ωφεληθούν, δραστηριοποιούμενες ως υπεργολάβοι σε αυτές, καθώς και για μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά διατυπώνουν με δηλώσεις τους στο Πρακτορείο εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

«Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή την περίοδο ιδιαίτερα, η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων κρίνεται αναγκαία, καθώς σε επίπεδο διμερούς εμπορίου οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά τα δύο τελευταία έτη 2014 και 2015, ενώ οι εισαγωγές εμφανίζουν ανοδικές τάσεις διευρύνοντας έτσι το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Η συγκυρία, προσθέτει, είναι εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα και στις συνομιλίες που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αξιοποιηθεί η άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον κινεζικό κολοσσό της Cosco, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την έλευση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει να σημειώσω επίσης ότι η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Τομείς που η Ελλάδα αποδεδειγμένα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες χώρες. Σ’ αυτούς τους τομείς η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματά της και να γίνει περισσότερο εξωστρεφής θεσμοθετώντας κίνητρα για την προσέλκυση όχι μόνο τουριστών από την Κίνα αλλά και επενδυτών και βέβαια να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση κινέζων φοιτητών. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες και για την τόνωση των παραδοσιακών ελληνικών εξαγωγών (μάρμαρο, πετρέλαιο, ορυκτές ύλες, αγροτικά προϊόντα, φάρμακα κλπ). Αλλά και η σύναψη συμφωνιών για μεγάλα έργα υποδομής (λιμάνια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, μεταφορές, κλπ)».

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
«Το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα αποτελεί θετικό οιωνό για τη στενότερη συνεργασία που επιδιώκεται μεταξύ των δυο χωρών», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. «Ελλάδα και Κίνα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που διευκολύνει την εμβάθυνση των σχέσεων και των δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Πρόκειται για δυο χώρες με τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, που συμπεριλαμβάνουν επίσης την έντονη εμπορική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα των μνημονίων οι κινεζικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Cosco στον Πειραιά, αλλά και αυτές που εκτείνονται σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές, συμβολίζουν μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Το ζήτημα είναι η κυβέρνηση να διασφαλίσει τις ωφέλειες που μπορούν να προκύψουν για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία σε όρους ανάπτυξης, αναβάθμισης υποδομών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων
Θετικό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Γιώργος Καββαθάς το γεγονός ότι ανοίγει μια προοπτική κινέζικων επενδύσεων στην Ελλάδα, στον τομέα των υποδομών , καθώς όπως επισημαίνει σε αυτές τις δραστηριότητες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως δορυφόροι μέσα από συνεργασίες με μεγαλύτερες επιχειρήσεις. «Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζει επίσης η αγορά της Κίνας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το βασικό πρόβλημα είναι ωστόσο ότι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια κλπ. δεν μπορούν λόγω μεγέθους να ανταποκριθούν στα μεγέθη της ζήτησης που αντιστοιχούν στην κινεζική αγορά», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού μικρομεσαίων που ενδιαφέρονται για εξαγωγές στην Κίνα προκειμένου να καλύψουν μεγαλύτερους όγκους παραγωγής μέσω δικτυώσεων (clusters).

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Την αισιοδοξία για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την τόνωση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα εκφράζει εξάλλου με δηλώσεις στο Πρακτορείο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η ίδια δηλώνει πάντως επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται από την άλλη πλευρά δυσχεραίνουν τις εμπορικές συναλλαγές, παρά το μέγεθος της κινεζικής αγοράς. Προσθέτει όμως ότι έχουν γίνει προσπάθειες με συμμετοχές σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές κλπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΕ οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα το 2015 έφθασαν σε αξία τα 228 εκατ. ευρώ (η Κίνα είναι η 23η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα) ενώ οι εισαγωγές ήταν 2,55 δις. Τα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα είναι μάρμαρα, μπύρα, ανταλλακτικά μηχανημάτων, χαλκός, χαρτί, γρανίτης, λιπάσματα και ελαιόλαδο. Οι εισαγωγές περιλαμβάνουν κυρίως ψηφιακές συσκευές, αλουμίνιο, τηλεφωνικές συσκευές, παιχνίδια, ρούχα – παπούτσια, κλιματιστικά, πλαστικά είδη και τσάντες.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, στα μεθοδικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανοίξει η κινεζική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και στη δυναμική των διμερών σχέσεων, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως μετατοπίζεται προς την ανατολή και την περιφέρεια και τα βήματα τα οποία γίνονται είναι εξαιρετικά σημαντικά» και προσθέτει ότι η επένδυση της COSCO ανοίγει τον δρόμο για την διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων.