Τι πραγματικά συμβαίνει με την AirFastTickets

Τι πραγματικά συμβαίνει με την AirFastTickets
Photo:

Το FortuneGreece.com επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους: Τι λέει η ΙΑΤΑ, τι απαντά η εταιρεία και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Από τους Κώστα Φαρμάκη – Μαρία Ακριβού

Όλα ξεκίνησαν με την επίσημη ανακοίνωση της IATA την Δευτέρα, την οποία κοινοποίησε και στο FortuneGreece, σύμφωνα με την οποία: «Στις 18 Ιουνίου 2014, η ΙΑΤΑ αναγκάστηκε να θέσει την AirFastTickets United Kingdom σε καθεστώς default λόγω μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις πληρωμής προς τις αεροπορικές εταιρείες μέσω του συστήματος BSP. Το Ticketing Authority της AirFastTickets (δηλαδή η δικαιοδοσία της να εκδίδει εισιτήρια εκ μέρους των εταιρειών του BSP) ανακλήθηκε στις τρεις αγορές που εξυπηρετεί (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Γερμανία) έτσι ώστε να προφυλαχθούν τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών που συμμετέχουν στο BSP».

Εδώ να εξηγήσουμε πως το BSP (Billing and Settlement System) είναι το σύστημα που έχει ορίσει η ΙΑΤΑ μέσω του οποίου γίνονται όλες οι χρεώσεις, πληρωμές και μεταβιβάσεις χρημάτων από τους πράκτορες προς τις εταιρείες. Μία φορά το μήνα ο ταξιδιωτικός πράκτορας αποδίδει σε αυτό τα ποσά που αναλογούν στις εταιρείες και το BSP τα διαμοιράζει στην κάθε μία ξεχωριστά.

Τι συνέβη στην περίπτωση της AirFastTickets;
Καταρχάς ο όρος default δεν έχει την έννοια που δίνουμε στη γενικότερη οικονομία, δεν σημαίνει δηλαδή χρεοκοπία. Σύμφωνα με την ορολογία της ΙΑΤΑ, όταν ένας συνεργάτης ταξιδιωτικός πράκτορας τίθεται σε κατάσταση default αυτό σημαίνει πως χάνει το δικαίωμα να εκδίδει εισιτήρια σε απευθείας επαφή μαζί της. Δεν την ενδιαφέρουν οι οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητές του.

Φυσικά, ο πράκτορας μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει κανονικά εισιτήρια, αλλά πλέον μέσω τρίτων. Στην περίπτωση της AirFastTickets, δηλαδή, παύει να υπάρχει η σχέση της εταιρείας με την ΙΑΤΑ και πλέον είναι αναγκασμένη να απευθύνεται σε άλλα εξουσιοδοτημένα/πιστοποιημένα πρακτορεία. Ο πελάτης-ταξιδιώτης πιθανόν να μην αντιληφθεί και τίποτα, καθώς σε κάθε περίπτωση είναι πλήρως εξασφαλισμένος και δεν αλλάζει το παραμικρό στη δική του διαδικασία. Αυτό που αλλάζει είναι στις εσωτερικές διαδικασίες της AirFastTickets η οποία δρομολογεί πλέον τις αγορές και τις πληρωμές με άλλο τρόπο.

«Η ΙΑΤΑ δεν παρακάμπτεται απλώς έχει επιλεγεί να εκδίδονται εισιτήρια μέσω άλλων γραφείων- consolidators. Είναι επιλογή του επιχειρηματία που θα εκδώσει τα εισιτήρια. Σημασία έχει ότι ο κόσμος πετάει ακόμα και αν κλείσει το γραφείο έκδοσης εισιτηρίων» αναφέρουν πηγές της AirFastTickets στο FortuneGreece.com.

Αν και δεν προβλέπεται ρητά, σύμφωνα με στελέχη της ταξιδιωτικής αγοράς κάποιος δεν γίνεται default με την πρώτη παρασπονδία. Προηγούνται προειδοποιήσεις, «καμπανάκια» και παράταση στην προθεσμία. Σύμφωνα με το Travel Agent Handbook της ΙΑΤΑ -το  επίσημο εγχειρίδιο που διέπει τη σχέση της ΙΑΤΑ με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και το οποίο έχει στη διάθεσή του το FortuneGreece- το default έρχεται αφού περάσουν οι (όποιες) συμφωνημένες ημερομηνίες και αφού δεν έχουν αποδοθεί στο BSP τα απαιτούμενα.

Ποια είναι όμως τα απαιτούμενα;
Στη σημερινή εποχή των άμεσων συναλλαγών είναι σχεδόν αδύνατο για έναν πράκτορα που δραστηριοποιείται μέσω Internet να παρακρατήσει χρήματα εισιτηρίων πέρα από το προκαθορισμένο διάστημα. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται άμεσα, το εισιτήριο εκδίδεται αμέσως και τα χρήματα εισπράττονται απ’ ευθείας τη στιγμή που πατάει ο πελάτης το κουμπί αγοράς και χρεώνεται η πιστωτική του κάρτα.

Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση ο πράκτορας να εισπράττει όλο το ποσό (σαν να ήταν συναλλαγή με μετρητά) και να μην το αποδίδει παρά την τελευταία ημέρα που είναι υποχρεωμένος να το κάνει. (Σημ: Σε προηγούμενη έκδοση του κειμένου αναφερόταν πως η άμεση πληρωμή προς το BSP αποτελεί κανόνα). Η AirFastTickets τονίζει πως η οφειλή της είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα μη ύπαρξης εγγύησης και όχι μετρητών που δεν έχει αποδώσει.

Συνεπώς τι «χρωστάει»;
Σύμφωνα με το Travel Agent Handbook της ΙΑΤΑ κάθε πράκτορας που συνεργάζεται μαζί της πρέπει να έχει στην τράπεζα κεφάλαιο κατατεθειμένο και ενεχυριασμένο ύψους όσο και οι μηνιαίες πωλήσεις της, ακόμα και μεγαλύτερο. Αυτό αποδεικνύεται με εγγυητικές επιστολές. Και αυτό ώστε αν όλα πάνε στραβά η IATA να εισπράξει από την τράπεζα τα χρήματά της.

Έστω, λοιπόν ότι η εταιρεία Χ συνεργάζεται απ’ ευθείας με την ΙΑΤΑ και έχει εγγυητικές επιστολές που καλύπτουν ποσό 100.000 ευρώ, όσος και ο μηνιαίος τζίρος της. Aν ξαφνικά οι πωλήσεις ανεβούν -όπως συνέβη με την AirFastTickets– και κάνει πωλήσεις π.χ. 200.000 ευρώ, η ΙΑΤΑ δεν θα παρέμβει μεν, όμως θα απαιτήσει στο τέλος της περιόδου να έχουν αποδοθεί τα ποσά στην ίδια, και ταυτόχρονα να συμπληρωθεί το ενεχυριασμένο ποσό στην τράπεζα μέχρι τις 200.000 (δηλαδή να δεσμευτούν άλλες 100.000). Συνεπώς, αν ο πράκτορας κάνει πωλήσεις 500.000 ευρώ, πρέπει να βρει και να καταθέσει στην τράπεζα άλλα 500.000 ευρώ.

Η AirFastTickets δηλώνει πως η αύξηση των πωλήσεών της ήταν +2.000%. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ οι πωλήσεις της από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2014 ήταν 71,6 εκατ. ευρώ και τα «μη διασφαλισμένα ποσά» ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως είτε τα χρήματα εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν στην ώρα τους, είτε ότι οι πωλήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από τα διαθέσιμα που πρέπει να βρίσκονται «παρκαρισμένα» στην τράπεζα ως εγγύηση προς την ΙΑΤΑ. Συνεπώς, η εταιρεία έπρεπε να βρει 45 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον των πωλήσεών της. Ποσό που η ίδια φέρεται να κρίνει υπερβολικό και πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΙΑΤΑ τόσο για το ύψος του όσο και για την προθεσμία που έχει για να το καλύψει.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του FortuneGreece.com η εταιρεία απέφυγε να πληρώσει το επιπλέον ποσό, καθώς θέλει να φέρει την IATA στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα από την πλευρά της IATA υπήρχε συνεχής πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα για πολύ υψηλές εγγυητικές, ζητώντας και άλλα εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει τη λέξη “κανόνι” σε μια εταιρεία που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές και αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τους πελάτες. Το πρόβλημα θα υπήρχε μόνο σε περίπτωση που η εταιρεία χρωστούσε ευθέως. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο ο κ. Κοκλώνης να χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Οι αεροπορικές εταιρείες λόγω εγγυητικών είναι καλυμμένες» αναφέρουν συνεργάτες του στο FortuneGreece και συμπληρώνουν: «Είναι απαράδεκτο να “σταυρώνουν” έναν Έλληνα επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων παιχτών της αγοράς, επειδή μια ανερχόμενη εταιρεία είχε τέτοια ανάπτυξη».

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2009, αλλά η έδρα της μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, σκοπεύει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά (IPO) για την ένταξή της στο NASDAQ.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στο IPO, σίγουρα όμως οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και ίσως καθυστερήσουν τη δημόσια εγγραφή» αναφέρουν στελέχη της εταιρείας. Σε αυτή τη φάση πάντως η διοίκηση στελεχώνει το πέμπτο γραφείο της στην Τουρκία.

Συνοψίζοντας, είναι φανερό πως η AirFastTickets συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της και εκδίδει κανονικά εισιτήρια (έστω μέσω τρίτων). Ωστόσο πρέπει άμεσα να βρει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αν θέλει να συνεχίσει την αλματώδη ανάπτυξή της και να θεωρείται μεγάλος παίκτης στην αγορά και όχι outsider.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το εγχειρίδιο της ΙΑΤΑ, όποιος πράκτορας γίνεται default δεν ξαναμπαίνει εύκολα στο σύστημα ώστε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν.

Ουσιαστικά τον αντιμετωπίζουν ξανά ως άγνωστο νεοεισερχόμενο. Πράγμα που σημαίνει πως ο ανήφορος της εταιρείας μόλις ξεκίνησε…

Διαβάστε ακόμη: 

AirFastTickets: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την IATA

Σε δύσκολη θέση η AirFastTickets