Τι συμβαίνει με τα Tesla του Έλον Μασκ;

Τι συμβαίνει με τα Tesla του Έλον Μασκ;

Οι πυρκαγιές σε τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας.

Τα αυτοκίνητα Tesla είναι τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρικά οχήματα δρόμου που έχουν κατασκευαστεί. Το Model S, μάλιστα, είναι πρώτο σε πωλήσεις ανάμεσα σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία (426 km), τη μικρότερη κατανάλωση (καταναλώνει ρεύμα αντίστοιχο με 2,64 lt βενζίνης/100 km) και οι αρμόδιες αρχές το έχουν κατατάξει στην ανώτατη κατηγορία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Με δεδομένα αυτά, αλλά και με το γεγονός ότι ο ιδρυτής της εταιρείας είναι ο πασίγνωστος επιχειρηματίας και εφευρέτης Έλον Μασκ, τα τρία περιστατικά πυρκαγιών σε ισάριθμα Model S εξασφαλίζουν εκείνη την αρνητική δημοσιότητα που κανείς δεν θα ήθελε για το προϊόν του.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δύο περιστατικά συνέβησαν στις ΗΠΑ. Τα αυτοκίνητα κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο όταν χτύπησαν με μεγάλη ταχύτητα μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκονταν πεταμένα στο οδόστρωμα και τα οποία τρύπησαν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι τοποθετημένες κάτω από το χώρο των επιβατών. Το σύστημα διάγνωσης έδωσε αμέσως εντολή στον οδηγό να σταματήσει το αυτοκίνητο και να το εγκαταλείψει, όπως και έγινε, προτού η φωτιά καταστρέψει ολοσχερώς το αξίας $65-100.000 όχημα. Ένα τρίτο περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο στο Μεξικό όταν το Tesla S βγήκε από το δρόμο και προσέκρουσε σε έναν τοίχο και ένα δέντρο προτού, ομοίως, πιάσει φωτιά.

Δείτε το 3D εργαστήριο του Έλον Μασκ

Τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τον διάσημο επιχειρηματία. Ο Έλον Μασκ θεωρείται από πολλούς «διάδοχος» του Στιβ Τζομπς ως προσωποποίηση του καινοτόμου οραματιστή που πάει τον κόσμο μπροστά. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες το αμερικανικό FORTUNE τον ανέδειξε Επιχειρηματία της Χρονιάς και ο ίδιος κοσμεί το εξώφυλλό του. «Είναι πολύ άδικη και υπερβολική η ειδησεογραφική κάλυψη των περιστατικών αυτών», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNN, αλλά και αλλού. «Κάθε ώρα 17 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πιάνουν φωτιά κάπου στον κόσμο, αλλά μόλις τρία περιστατικά με Tesla γίνονται παγκόσμια είδηση. Καταλαβαίνω πως αποτελούν νέα τεχνολογία και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αλλά όχι στον παράλογο βαθμό που συμβαίνει με εμάς».

Κανείς από τους επιβαίνοντες στα τρία Tesla δεν έπαθε το παραμικρό και η εταιρεία ανακοίνωσε πως βελτιώνει τους όρους της εγγύησης και καλύπτει πλέον η ίδια τα περιστατικά πυρκαγιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω μπαταρίες είναι παρόμοιου τύπου με εκείνες των Boeing 787, οι πυρκαγιές στις οποίες ανάγκασαν τον παγκόσμιο στόλο των συγκεκριμένων αεροσκαφών να ακινητοποιηθεί για τρεις μήνες στις αρχές του έτους.

Μετά το τρίτο περιστατικό στις 6 Νοεμβρίου, η τιμή της μετοχής της εταιρείας άρχισε να πέφτει σημαντικά. Έχασε 10% σε μια μέρα, άλλο 5% τη δεύτερη και άλλο 10% την τρίτη. Μετά τις 18 Νοεμβρίου κατάφερε να σταθεροποιηθεί γύρω στα 121 δολάρια, πτώση αρκετά σημαντική από τα $194,5 στα οποία είχε φτάσει νωρίτερα μέσα στο 2013. Οι αιτίες στις οποίες οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση είναι τρεις: οι φόβοι πως η Tesla δεν θα μπορέσει να βρει αρκετές μπαταρίες ώστε να πετύχει τους στόχους παραγωγής, η διαπίστωση πως τα έξοδα έρευνας και εξέλιξης είναι πολύ μεγάλα και θα πλήξουν τα κέρδη, και οι πρόσφατες πυρκαγιές που αναμένεται να πλήξουν τις πωλήσεις. Όπως και να έχει, ο ίδιος ο Έλον Μασκ δηλώνει στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες πως η μετοχή είχε φτάσει σε παράλογα υψηλά επίπεδα -και η εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση $12 δισ.- και πως η διόρθωση αυτή είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη.

Αναμενόμενα και καλοδεχούμενα όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση τα περιστατικά πυρκαγιάς. Όσο και αν καθησυχάζει ο χαρισματικός ιδρυτής, το κοινό θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από δηλώσεις. Στις 19 Νοεμβρίου η αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας (NHTSA) ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει τυχόν ελλείψεις στο σύστημα των μπαταριών. Το αποτέλεσμα θα είναι χρήσιμο για όλους.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ελον Μασκ σε ρόλο «Iron Man»