Οι «τυχεροί» Βρετανοί διευθυντές

Οι «τυχεροί» Βρετανοί διευθυντές
Photo: REUTERS

Ο μισθός των διευθυντών μεγάλων εταιρειών στην Αγγλία είναι 131 φορές υψηλότερος από τον μισθό των υπαλλήλων τους, σύμφωνα με έρευνα.

Οι διευθυντές των μεγάλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κερδίζουν κατά μέσο όρο 131 φορές περισσότερα χρήματα από τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από μια οργάνωση η οποία εντοπίζει τις μεγάλες διαφορές στους μισθούς.

«Τα δεδομένα καταδεικνύουν μια απίστευτη αύξηση στους μισθούς των διευθυντών, σε σύγκριση με την πλειονότητα των Βρετανών εργαζομένων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες», υπογράμμισε η ανεξάρτητη οργάνωση High Pay Centre.

Το 1998 οι μισθοί που λάμβαναν τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων ήταν «μόλις» 47 φορές υψηλότεροι από εκείνους των υπαλλήλων.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό η οργάνωση συνέκρινε, για κάθε εισηγμένη εταιρεία, τη συνολική δηλωμένη αποζημίωση του γενικού διευθυντή της με το μέσο μισθό των υπαλλήλων της. Για παράδειγμα, ο Ρίτσαρντ Κάζινς, ο γενικός διευθυντής του ομίλου τροφοδοσίας Compass, κέρδισε το 2013 5,5 εκατομμύρια λίρες (6,85 εκ. ευρώ), ή 418 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο μισθό ενός υπαλλήλου του. Ο διευθυντής της ζυθοποιίας SABMiller, Άλαν Κλαρκ αποζημιώθηκε για τη δουλειά του με το ποσό των 6,5 εκ. λιρών (8,1 εκ. ευρώ), ή 360 φορές τον μέσο μισθό ενός απλού εργαζομένου στην εταιρεία.

«Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι μισθοί των απλών εργαζομένων μειώνονται όμως δεν υποφέρει όλος ο κόσμος», τόνισε η Ντέμπορα Χαργκρέιβς, η διευθύντρια του High Pay Centre.

Τον Ιούνιο οι μισθοί (εκτός επιδομάτων) των Βρετανών αυξήθηκαν κατά 0,6%. Αυτή η αύξηση ωστόσο δεν καλύπτει τον πληθωρισμό (1,9%), κάτι που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμή τους μειώθηκε.

«Ένα βαθύ συναίσθημα αδικίας αναδύεται όταν οι διευθυντές κερδίζουν εκατοντάδες φορές περισσότερα χρήματα από τον εργαζόμενο», πρόσθεσε ο Χαργκρέιβς καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να οικοδομήσει μια δίκαιη οικονομία στην οποία θα μπορούν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους οι απλοί άνθρωποι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Οι μισθοί των γενικών γραμματέων στα υπουργεία

Οι εταιρείες που χρυσοπληρώνουν τη πρακτική άσκηση