Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια νέα δουλειά

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια νέα δουλειά
Businessmen shaking hands Photo: pixabay.com

Μην κάνετε το ίδιο λάθος.

της Αντίνα Φρίντμαν*

Το να ξεκινάς μια νέα δουλειά μπορεί να είναι αγχωτικό, αλλά είναι και συναρπαστικό ταυτόχρονα. Ουσιαστικά, αρχίζεις κάτι καινούργιο, και είσαι έτοιμος να συγγράψεις μια νέα ιστορία πάνω σε μια λευκή σελίδα. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις; Να νομίσεις ότι μόλις προσγειώθηκες, αντί να νοιώθεις ότι έχεις απογειωθεί.

Το αποτέλεσμα αυτής της αίσθησης είναι ότι πολλοί νεοπροσληφθέντες αποτυγχάνουν να δουν τη δουλειά τους ως την περιπέτεια που είναι – και που θα έπρεπε να είναι. Όποια κι αν είναι η πηγή αυτής της θεώρησης – εγωισμός, υπεροψία -, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τις προοπτικές καριέρας ενός ατόμου.

Το έχω δει πάμπολλες φορές: να απογοητεύεται ή να εκνευρίζεται κάποιος επειδή το καθήκον που του ανατέθηκε φαντάζει βαρετό ή δεν φαίνεται να έχει επίδραση στη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό οδηγεί στο να ενεργεί πρόχειρα, με στόχο να ξεμπερδεύει με αυτό με το οποίο ασχολείται τη δεδομένη στιγμή και να πάει παραπέρα. Κι όμως, ακόμα και κάτι αδιάφορο και πεζό μπορεί να σας διδάξει κάτι, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα καθήκον που δεν έχετε επιτελέσει στο παρελθόν.

Εξάλλου, κάθε δραστηριότητα έχει επίδραση – έστω και έμμεση – στη λειτουργία ενός οργανισμού, γι’ αυτό και σας ανατίθεται. Σας διαβεβαιώνω ότι ο μάνατζέρ σας παρακολουθεί την απόδοσή σας, ακόμα και στο πιο αδιάφορο καθήκον. Με άλλα λόγια, αν αντιληφθείτε την κάθε δραστηριότητα ως μια εν δυνάμει περιπέτεια, ωφελείτε τον εαυτό σας και αντλείτε διδάγματα γύρω απ’ το πώς λειτουργεί ο νέος εργασιακός χώρος σας.

Και ακόμα κι αν εσείς δεν εκμεταλλεύεστε κάθε εμπειρία για να διδαχθείτε κάτι, καλό είναι να αντιληφθείτε ότι πολλοί συνάδελφοί σας λειτουργούν διαφορετικά. Υποθέστε, λοιπόν, ότι οι υπόλοιποι γύρω σας εξαντλούν κάθε δυνατότητα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και νέες γνώσεις. Θα ήταν καλύτερο για εσάς να κάνετε το ίδιο – να επιδείξετε περιέργεια γύρω από κάθε πτυχή της δουλειάς και της επιχείρησης, και προθυμία να εμπλακείτε με καθετί που πρέπει να γίνει.

Μόνο έτσι θα ανακαλύψετε νέα πράγματα, κερδίζοντας παράλληλα δεξιότητες που ίσως δεν διαθέτετε ακόμα. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι νέες γνώσεις και δεξιότητες είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να πάτε μπροστά.

* Η Αντίνα Φρίντμαν είναι πρόεδρος του Nasdaq.