To «χρυσό αστέρι» της τουριστικής βιομηχανίας

To «χρυσό αστέρι» της τουριστικής βιομηχανίας

Ο Μιχάλης Φλεριανός μιλά για το ρεκόρ πωλήσεων της Gold Star Αviation και τον αγώνα για την παραμονή των αεροπορικών εταιρειών.

Εικοσιπέντε χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η Gold Star Αviation, η οποία μέσα στο 2015, αψηφώντας τα capital controls, κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων.

Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία που από το 1991 αναλαμβάνει για λογαριασμό διεθνών αερομεταφορέων την προώθηση των υπηρεσιών τους στα τουριστικά πρακτορεία της χώρας, ενώ στο στόλο της  ανήκουν τα κόκκινα τουριστικά λεωφορεία που  εκτελούν δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας.

Υπό τη σκέπη του ομίλου Aktina, η Gold Star Aviation ήταν η πρώτη εταιρεία που άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την τουριστική αγορά της Βραζιλίας, δημιουργώντας απευθείας σύνδεση από το Σάο Πάολο με την Αθήνα. Παράλληλα, ήταν η πρώτη ελληνική επιχείρηση του κλάδου που υιοθέτησε ένα σύστημα μηχανογράφησης αφού μέχρι πρότινος η έκδοση και ο υπολογισμός του κόστους ενός εισιτηρίου γινόταν χειρόγραφα.

«Αυτοματοποιώντας τη διαδικασία μειώθηκαν τα λάθη αλλά και ο χρόνος που απαιτούνταν για την έκδοση ενός εισιτηρίου χωρίς να εμπλέκεται λογιστής. Γενικότερα, αλλάξαμε το marketing των εταιρειών που έβλεπαν την χρήση του ίντερνετ ως κάτι τρομακτικό. Βέβαια η δουλειά μας είναι παρεξηγημένη ακριβώς για το λόγο ότι δεν είμαστε ούτε αεροπορική εταιρεία ούτε πράκτορες GSA», αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γενικός Διευθυντής της Gold Star Aviation, Μιχάλης Φλεριανός (φωτογραφία στο κέντρο), τονίζοντας πως ο όμιλος συνεργάζεται με όλα τα πιστοποιημένα από την ΙΑΤΑ ταξιδιωτικά πρακτορεία και επιπλέον 1200 πρακτορεία από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Πριν κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά η Gold Star, ο μοναδικός ανταγωνιστής που υπήρχε ήταν η Goldair, η οποία συνεργαζόταν κυρίως με τις αγορές του ανατολικού μπλοκ. Αυτό που κατάφερε, σύμφωνα με τον κ. Φλεριανό, ο όμιλος Aktina, ήταν  να ανατρέψει τα δεδομένα χωρίς όμως να πειράξει τους συναδέλφους, διευρύνοντας παράλληλα τον αριθμό των αεροπορικών εταιρειών που ήθελαν να εκτελέσουν δρομολόγια στην ελληνική αγορά.

Αρκετοί ξένοι τουριστικοί όμιλοι εποφθαλμιούν

«Υπάρχουν αρκετοί όμιλοι αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν και ψάχνουν ευκαιρίες για να μπουν στην Ελλάδα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πολύ φοβάμαι ότι αρκετοί Έλληνες θα αντικατασταθούν από ξένους που θα παίρνουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Ευτυχώς ακόμα η επιχείρηση κρατάει γερά και δεν έχουμε σκοπό να την πουλήσουμε». Ο κ. Φλεριανός προσθέτει πως η Gold Star έλαβε δραστικά μέτρα από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 προβαίνοντας σε ποσοστιαία μείωση μισθών για να αποφευχθούν τυχόν απολύσεις. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε προσλάβει 6 νέους υπαλλήλους ανεβάζοντας τον αριθμό μας σε 20 και επανακτήσαμε το μισό της απώλειας του μισθού που παίρναμε το 2009 πριν γίνουν περικοπές».

Αυτό που έχει αλλάξει κατά τη γνώμη του στην ελληνική τουριστική αγορά είναι κυρίως η ψυχολογία των Ελλήνων που τους αποτρέπει από τον σχεδιασμό ταξιδιών ακόμη και αν έχουν τα χρήματα. «Είναι έντονος ο φόβος των Ελλήνων για την οικονομική κρίση. Παλαιότερα υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργαζόμενους φορείς. Πολλές φορές οι δουλειές κλείνονταν προφορικά χωρίς να υπογράφονται συμβόλαια. Αυτό τείνει να αλλάξει και δημιουργούνται προσκόμματα που εμποδίζουν την γρήγορη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η προκαταβολή του 100% του φόρου έχει δημιουργήσει ταμειακή ασφυξία στο σύνολο των επιχειρήσεων. Επίσης, από τη στιγμή που αλλάζει κάθε τόσο το φορολογικό είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε και εμείς τα δεδομένα μας».

Προσθέτει πως οποιαδήποτε αρνητική αναφορά από διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης επηρεάζει τη χώρα και πως οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν την έκταση των γεγονότων στα οποία δίνουν τεράστιες διαστάσεις. «Πέρα από τα πολιτικά παιχνίδια γίνεται σκόπιμα προπαγανδιστική δυσφήμιση προορισμών προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων που προωθούν συγκεκριμένες αγορές. Οφείλω όμως να παραδεχτώ πως ο τρόπος διαχείρισης και η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο προσφυγικό μας έκανε καλό. Δείξαμε ότι δεν είμαστε τεμπέληδες που επιβιώνουν με δανεικά. Κατάλαβαν ότι μπορεί να ζούμε με 300 ευρώ και παρ’ όλα αυτά να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Εάν δεν έχουμε κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη και η φετινή χρονιά θα είναι καλή».

«Πείσαμε την Gulf Air να γυρίσει πίσω»

Gulf Air, Tap Portugal, Athiopean  Airlines, Ukraine International, Meridiana και Jet Airways εκπροσωπούνται στη χώρα μας αποκλειστικά από το δίκτυο της Gold Star, η οποία έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων συνεργασιών. «Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών που εξετάζουμε, αλλά δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα», λέει ο Μιχάλης Φλεριανός.

Ο ίδιος παραδέχεται πως εξαιτίας της αρνητικής προβολής της χώρας υπήρξαν αεροπορικές, όπως η περίπτωση της Gulf Air, που σταμάτησαν για λίγο την δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά, αλλά χάρη στις προσπάθειες της Gold Star επανήλθαν «Είναι πολύ δύσκολο να φέρεις πίσω μια αεροπορική σύνδεση που σταμάτησε. Η Gulf Air το 2011 αποφάσισε να κόψει τις πτήσεις προς Ελλάδα και επέστρεψε το 2014 επειδή πήραμε εμείς την ευθύνη και το αποτέλεσμα τελικά μας δικαίωσε».

Ινδία, Πορτογαλία και Ταϊλάνδη επιλέγουν οι Έλληνες

Τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες με την Gold Star την καταγράφει η Ουκρανία, από την οποία διεξάγονται σε καθημερινή βάση πτήσεις, καθώς και έκτακτες πτήσεις στα ελληνικά νησιά την περίοδο του καλοκαιριού. Από την πλευρά τους οι Έλληνες επιλέγουν την Ινδία για φιλοσοφικούς ή ιατρικούς λόγους, ενώ εξίσου δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι η Ταϊλάνδη και η Πορτογαλία. «Ο Έλληνας δεν ταξιδεύει πλέον δέκα μέρες για να πάει στην Κίνα, την Ινδία ή τα νησιά Φίτζι, γεγονός που έχει οδηγήσει τους tour operators να ασχολούνται  με τον εισερχόμενο τουρισμό. Αλλάζει το σκηνικό για λόγους επιβίωσης . Στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή από τις κατηγορίες θεματικού τουρισμού μόνο ο θρησκευτικός συνεχίζει να καταγράφει αμείωτο ενδιαφέρον».

Όσο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην εγχώρια τουριστική αγορά ο Μιχάλης Φλεριανός κρατάει μικρό «καλάθι» λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν απλά … το σταυρό τους. «Οτιδήποτε δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες “σκοτώνει” την αγορά. Επίσης είναι απαραίτητο να αλλάξουν πράγματα στο εσωτερικό της χώρας. Να φτιάξουμε επιτέλους τους δρόμους, να καθαρίσουμε το λιμάνι του Πειραιά, να απομακρύνουμε τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και να επιδιορθώσουμε τα σπασμένα πλακάκια. Η καθημερινότητα είναι αυτή που τραβάει τόσο τους ξένους, όσο και τους Έλληνες».

Πάντως για την διοίκηση της Gold Star το 2015 αποτέλεσε έτος ορόσημο καθώς τα οικονομικά της μεγέθη, και πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις, κατέγραψαν ρεκόρ όλων των εποχών. «Ακόμα και όταν επιβλήθηκαν τα capital controls ήμασταν η μοναδική εταιρεία που δεν έκλεισε το BSP και αυτό από ότι φάνηκε το εκτίμησε τόσο η αγορά όσο και οι συνεργάτες μας. Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε ούτε τον ήλιο, ούτε τη θάλασσα. Ο ξένος αυτό ψάχνει μαζί με την αυθεντικότητα γι’ αυτό και φεύγει από την “μούχλα” που έχει το Ανόβερο ή τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου που έχει το Ελσίνκι”.

«Φλερτ» με ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς σταθμούς

Αυτό το διάστημα βρίσκονται “στα σκαριά” συζητήσεις της Gold Star με ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς σταθμούς έτσι ώστε ένας ταξιδιώτης να μπορεί να κλείνει από την Ελλάδα και να έχει εκτυπωμένο το εισιτήριό του για εκδρομές που θα πραγματοποιήσει με τρένο σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

«Η κρίση μας έβγαλε από την “ύπνωση”».

Το μάθημα που πήρε ο Μιχάλης Φλεριανός από την ενασχόλησή του με το επιχειρείν είναι πως αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν πρόκειται να πετύχεις. «Αν κάποιος είναι καλός σε αυτό που κάνει δεν θα πεινάσει ποτέ. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που μέσα στην κρίση πετύχαμε ρεκόρ πωλήσεων». Συνεχίζει λέγοντας πως από την εμπειρία του διδάχθηκε πως στις δύσκολες στιγμές δοκιμάζονται και οι επαγγελματικές σχέσεις. «Οι άνθρωποι δεν είναι όπως φαίνονται. Οι επαγγελματικές σχέσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση της φιλίας. Εγώ ως άνθρωπος πιστεύω στις καθαρές σχέσεις – ότι κάτι είναι είτε άσπρο είτε μαύρο. Αυτό σε προστατεύει από πολλούς κινδύνους. Η κρίση πάντως κίνησε πολλά αντανακλαστικά και μας έβγαλε από την “ύπνωση” στην οποία είχαμε πέσει».