Μήνυση κατά της Amazon κατέθεσε το eBay

Μήνυση κατά της Amazon κατέθεσε το eBay
epa07101943 (FILE/COMPOSITE) - An undated composite file image shows the Amazon (L) and the eBay (R) moblie apps (issued 18 October 2018). According to media reports, eBay Inc. has filed a lawsuit against e-commerce rival Amazon.com Inc. at the state court in San Jose, California, USA on 17 October 2018, claiming that the US retail giant infiltrated eBay's internal email system to recruit sellers, a violation of the policies of the marketplace. Amazon declined to comment, media added. EPA/RITCHIE B. TONGO / SASCHA STEINBACH

Την κατηγορεί ότι προσπαθεί να «κλέψει» τους καλύτερους ανεξάρτητους πωλητές.

Δύο εβδομάδες αφότου το eBay έστειλε στην Amazon επιστολή παύσης και μη επανάληψης, κατηγορώντας την εταιρεία για παράνομο «κυνήγι» πωλητών, το eBay καταθέτει μήνυση στην εταιρεία. Το eBay δηλώνει ότι υπάλληλοι της Amazon χρησιμοποίησαν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας για να επικοινωνήσουν με τους καλύτερους πωλητές της, με την ελπίδα να τους πείσουν να αλλάξουν πλατφόρμα. Η εσωτερική έρευνα του eBay ανακάλυψε ότι η στρατολόγηση των καλύτερων πωλητών επεκτεινόταν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές ηπείρους.

Το eBay τώρα κατηγορεί την Amazon για σκόπιμη παρέμβαση στις οικονομικές σχέσεις και σε αυτές που σχετίζονται με συμβάσεις, όπως επίσης και απάτη και παραβίαση του ποινικού κώδικα της Καλιφόρνια για επιχειρήσεις και επαγγέλματα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Τρεις λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν από ένα άτομο έστειλαν πάνω από 120 μηνύματα σε πωλητές χωρίς να πραγματοποιούν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα, ισχυρίζεται το eBay. Οι υπάλληλοι της Amazon αναγνώρισαν ότι παραβίαζαν τους κανόνες του eBay και ότι προσπαθούσαν ενεργά να αποφύγουν το να ανακαλυφθούν, αναφέρει η αγωγή.

Στην καταγγελία, που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια, το eBay ζητά από το δικαστήριο τη μόνιμη απαγόρευση της Amazon από το να καταχράται το σύστημα μηνυμάτων του και μη προσδιορισμένες χρηματικές αποζημιώσεις που θα καθοριστούν σε δίκη ενώπιον σώματος ενόρκων. Μια αντιπρόσωπος της Amazon δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η εταιρεία πραγματοποιεί εκτενή έρευνα στις κατηγορίες.

Το eBay και η Amazon βασίζονται στους ανεξάρτητους εμπόρους, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους στις πλατφόρμες τους. Η Amazon έχει περισσότερους πελάτες και πωλήσεις από το eBay, αλλά μερικοί πωλητές εξακολουθούν να προτιμούν το δεύτερο, γιατί δεν ανταγωνίζεται με τους πωλητές του, όπως κάνει η Amazon. Το eBay επίσης επιτρέπει στους πωλητές να επικοινωνούν απευθείας με τους πελάτες, ενώ η Amazon αποτρέπει κάτι τέτοιο.

Καμία από τις δύο εταιρείες δεν δημοσιοποιεί το πόσοι πωλητές χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους, αλλά ο μεικτός όγκος εμπορευμάτων το 2017 ήταν 88 δισ. δολάρια για το eBay και 186 δισ. δολάρια για την Amazon. Πάνω από τις μισές συνολικές πωλήσεις της Amazon γίνονται μέσω εξωτερικών πωλητών.