Το Eurogroup ζητάει ενισχυμένη επιτήρηση για την Ελλάδα

Το Eurogroup ζητάει ενισχυμένη επιτήρηση για την Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιστολή του ο Σεντένο θέλει τεχνική συμφωνία μέχρι 24 Μαΐου – Αγώνας δρόμου για 88 προαπαιτούμενα μέχρι τον Ιούνιο.

Την πρόταση της Κομισιόν για «ενισχυμένη εποπτεία» θα λάβει υπόψη του το Eurogroup, όπως αποκαλύπτει με επιστολή του ο Μάριο Σεντένο στους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου.

Όπως αναφέρει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου και «στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου».

Υπενθυμίζεται ότι μία επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης έως την σύνοδο της 21ης Ιουνίου – ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος από την ελληνική κυβέρνηση – απαιτεί, πέρα από την συμφωνία επιπέδου SLA, και την ψήφιση και εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων.

Επισημαίνεται ότι πέρα από τα 22 προαπαιτούμενα, στην σύνοδο του Απριλίου «πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης η πρόταση της Κομισιόν για «ενισχυμένη επιτήρηση», και σημειώνεται ότι το Eurogroup την έχει λάβει υπόψη του: «Συζητήσαμε επίσης πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχείς μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες τα χρόνια μετά το πρόγραμμα. Σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει μια διάδοχη συμφωνία (successor arrangement). Όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”, όπως πρότεινε η Επιτροπή».

Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες.