Το υπουργείο Οικονομικών απαντά στον Σόιμπλε

Το υπουργείο Οικονομικών απαντά στον Σόιμπλε

Τι λέει η Αθήνα για το αίτημα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για πλήρη έλεγχο των εξαγγελιών Τσίπρα.

Με μια λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών απαντά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα του ειδικού ελέγχου των εξαγγελιών Τσίπρα για 13η σύνταξη και ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως λέει το ΥΠΟΙΚ, το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης της δεύτερης αξιολόγησης και δεν συντρέχει λόγος ειδικής αναφοράς των Θεσμών σχετικά με τη συμβατότητα των πολιτικών, που εφαρμόζονται από το μνημόνιο.

«Προφανώς όλα τα θέματα και οι μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», απαντά η Αθήνα στο αίτημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι συμφωνούν από την πλευρά τους να αποφανθούν άμεσα οι Θεσμοί για τις εξαγγελίες, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα για το χρέος, προσθέτοντας ότι δεν θεωρούν πως θα υπάρξουν αντιρρήσεις ή προβλήματα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε τυπικά πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.