Το Πουέρτο Ρίκο αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει τα χρέη του

Το Πουέρτο Ρίκο αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει τα χρέη του

Και κάπως έτσι οι ευρύτερες προσπάθειες αποτροπής μιας οικονομικής κατάρρευσης του νησιού γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο υπέγραψε έναν έκτακτο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάψει να αποπληρώνει το χρέος της, σκορπώντας έτσι αμφιβολίες ως προς την κατάληξη των ευρύτερων σχεδίων αποτροπής μιας οικονομικής κατάρρευσης του νησιού.

Το μέτρο, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Πουέρτο Ρίκο, επιτρέπει στον Κυβερνήτη Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια να κηρύξει αναστολή πληρωμών εάν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο ίδιος, καθώς και να αλλάξει τη δομή της Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, του βασικού δημοσιονομικού φορέα στο νησί.

«Αυτή η νομοθεσία μας προσφέρει τα εργαλεία για να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να καλύψουμε αυτές που είναι ύψιστης προτεραιότητας – δηλαδή την παροχή βασικών υπηρεσιών στο λαό μας – χωρίς τον φόβο αντιποίνων» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γκαρσία Παντίγια.

Το Πουέρτο Ρίκο είναι αντιμέτωπο με δημόσιο χρέος ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να το πληρώσει, ενώ 45% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω απ’ το όριο της φτώχειας και ο πληθυσμός του μειώνεται. Εάν δεν ληφθούν μέτρα που θα αλλάζουν τη σχετική νομοθεσία ή εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές του, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης.

Η έκτακτη νομοθεσία εγκρίθηκε σε μια στιγμή που η Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα καλείται να αποπληρώσει δόση 422 εκατομμυρίων δολαρίων την 1η Μαΐου. Ο Γκαρσία Παντίγια είπε ότι ίσως υπάρξει στάση πληρωμών πριν απ’ αυτή την ημερομηνία.

Η Τράπεζα και οι πιστωτές της προσπαθούν να επεξεργαστούν ένα σχέδιο συναινετικής αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όμως, ο νέος νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια νέα εποχή αγωγών» από πιστωτές, λέει ο Ντάνιελ Χάνσον, αναλυτής της Height Securities. «Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα των πιστωτών έχουν παραβιαστεί». Και κάπως έτσι οι σχέσεις μεταξύ του Πουέρτο Ρίκο και των πιστωτών του χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι ημερομηνίες αποπληρωμής τον Μάιο και τον Ιούνιο έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Όσο για την ουσία του προβλήματος; Ο Νίκολας Βέντιτι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Thornburg Investment Management, επισημαίνει: «Τα προβλήματα του Πουέρτο Ρίκο έχουν πάψει να είναι νομικά και ανάγονται πλέον στη σφαίρα των μαθηματικών … εν τέλει, το Πουέρτο Ρίκο δεν μπορεί να αποπληρώσει».