Το σχέδιο της Novartis για συνεχείς επενδύσεις στην ελληνική αγορά

Το σχέδιο της Novartis για συνεχείς επενδύσεις στην ελληνική αγορά

Μέσα στην τριετία πραγματοποιήθηκαν 8.700 δωρεάν εξετάσεις από τις οποίες επωφελήθηκαν 5.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.

Την πρόθεσή της να αυξήσει την παραγωγή της στην Ελλάδα εξέφρασε η διοίκηση της Novartis, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της γνωστής πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, Riccardo Canevari, να δηλώνει πως για να γίνει αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ξεκινώντας από την ύπαρξη ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου.

Με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας της Novartis για την τριετία 2013-2015, η οποία συμπλήρωσε 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ο κ. Canevari κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του ομίλου, αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια, αλλά και στις επιδράσεις του claw back τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει ποτέ. «Αυτό το επίπεδο σίγουρα δεν είναι βιώσιμο για τις φαρμακευτικές εταιρείες και ελπίζουμε να αλλάξει. Θέλουμε να έχουμε εδραιωμένη παρουσία στην ελληνική αγορά. Γενικά τα πράγματα στην αγορά είναι δύσκολα, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι η κατάσταση τους τελευταίους 4 μήνες έχει βελτιωθεί αρκετά. Τα στοιχεία δείχνουν πως δεν θα έχουμε σημαντικές αλλαγές ως προς τα οικονομικά μας μεγέθη και εκτιμούμε ότι ο φετινός τζίρος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2015».

Παράλληλα, ο κ. Canevari ανέφερε πως σε παγκόσμιο επίπεδο η Novartis δαπανά σε R&D περί τα 10 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως σύμφωνα με έρευνες μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 1 δις περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη Γη, με 500 εκατομμύρια να είναι άνω των 60 ετών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2025 θα έχουν δαπανηθεί παγκοσμίως στον κλάδο της Υγείας περί τα 15 τρις ευρώ.

Η Novartis είναι η πρώτη εταιρεία σε αριθμό κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Με την Εταιρική Υπευθυνότητα να αποτελεί για τη Novartis αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της, ο όμιλος εστιάζει σε δύο βασικούς τομείς: την επέκταση της πρόσβασης στην υγεία και στην υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπως ανέφερε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Novartis, Φωτεινή Μπαμπανάρα, μέσα στην τριετία πραγματοποιήθηκαν 8.700 δωρεάν εξετάσεις από τις οποίες επωφελήθηκαν 5.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα ενώ πρόσθεσε πως η Novartis είναι η πρώτη εταιρεία σε αριθμό κλινικών μελετών στην Ελλάδα έχοντας δαπανήσει περί τα 18,8 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η Novartis Hellas εκπονεί προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης κοινού σε όλη τη χώρα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δερματικά νοσήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση και σπάνιες παθήσεις) σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών καθώς και για τα δικαιώματα των ασθενών, με την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Κατά την τριετία 2013-2015, οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά ανήλθαν συνολικά σε €138,2 εκ., μέσω Έρευνας και Ανάπτυξης, πληρωμών φόρων, μισθοδοσίας 500 περίπου εργαζομένων, δωρεών και χορηγιών. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις για τη διεξαγωγή περισσότερων από 180 κλινικών μελετών ξεπερνούν τα €18,8εκ. και η συνεργασία της με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες όπως Demo, Elpen, Famar, Pharmathen,WinMedica για την παραγωγή και την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, πραγματοποιείται μέσα από επένδυση €80 εκ.

Η εταιρεία διατηρεί το ποσοστό των αγορών της από εγχώριους προμηθευτές στο 88% ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια οικονομία. Εξέχουσα θέση κατέχει επίσης και η επένδυση για κοινωνικά προγράμματα, δωρεές και χορηγίες, που άγγιξε τα €9,4 εκ. με ενεργή υποστήριξη περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Novartis δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, υλοποιώντας προγράμματα ανακύκλωσης, μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου καθώς και μείωσης της κατανάλωσης νερού κατά 7,8% σε σχέση με το 2010.