Το «τζάκποτ» 17 δισ. δολαρίων της Airbus στην Κίνα και ο ρόλος της Μέρκελ

Το «τζάκποτ» 17 δισ. δολαρίων της Airbus στην Κίνα και ο ρόλος της Μέρκελ
Photo:

Η κορυφαία εταιρεία αεροναυπηγικής έκλεισε μια συμφωνία-μαμούθ με τις κινεζικές αρχές.

Συμφωνία πώλησης 130 εμπορικών αεροσκαφών στην Κίνα έναντι του ποσού των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η Airbus.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Κίνα και της συνάντησής της με τον Κινέζο πρωθυπουργό.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά 30 τζετ τύπου Α330, και 100 τύπου Α320s. Η κινεζική εταιρεία China Aviation Supplies είχε παραγγείλει νωρίτερα φέτος ακόμη 45 Α330s.

Η Κίνα είναι μια αγορά-κλειδί για τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών, την Airbus και την Boeing. Μάλιστα η Boeing στοχεύει ότι μέσα στην επόμενη 20ετία αναμένει να πουλήσει στην Κίνα 6.330 εμπορικά αεροσκάφη συνολικής αξίας 950 δισ. δολαρίων.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί τον περασμένο Σεπτέμβριο το εργοστάσιο της Boeing στην Ουάσινγκτον, όταν η Κίνα είχε ανακοινώσει τότε τη συμφωνία της με την εταιρεία για την αγορά 300 αεροσκαφών συνολικής αξίας 38 δισ. δολαρίων.

Η «επιδρομή» επενδύσεων της Κίνας το τελευταίο διάστημα εντάθηκε μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αγγλία όπου εκτός από τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τη Βασίλισσα, έκλεισε και επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων ύψους 50 δισ. δολαρίων.