Τουρισμός: «Εργασιακό μεσαίωνα» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Τουρισμός: «Εργασιακό μεσαίωνα» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Μπορεί ο τουρισμός να γνωρίζει άνθηση αλλά οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας και χαμηλές αμοιβές.

Ο ελληνικός τουρισμός αναμφισβήτητα γνωρίζει μεγάλη άνθηση με τις εκτιμήσεις για τις αφίξεις των τουριστών να ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το 2014.

Όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο καλά και για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων καταγγέλλει ότι η ανασφάλιστη εργασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στις Κυκλάδες, τη Μύκονο, στη Σαντορίνη, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανέφεραν επίσης ότι μεγάλος αριθμός απασχολουμένων στον τουρισμό αμείβεται με τον γενικό κατώτερο μισθό και ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ μόλις 60.000 από τους 120.000 εργαζόμενους στον χώρο των ξενοδοχείων αμείβονται με την κλαδική σύμβαση.

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΕ- ΥΤΕ, στον κλάδο του τουρισμού χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, λόγω μείωσης των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των εφάπαξ, παρ’ ότι το ταμείο πρόνοιας του κλάδου διαθέτει αποθεματικά ονομαστικής αξίας 167 εκατ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 132 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: 

Κρίση στον ελληνικό τουρισμό; Είναι παρελθόν