Tουρκία- δημοψήφισμα: H αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει την ακύρωση του

Tουρκία- δημοψήφισμα: H αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει την ακύρωση του
epaselect epa05911716 Supporters of Turkish President Erdogan celebrate as preliminary results of the constitutional referendum are announced in Ankara, Turkey, 16 April 2017. State-run news agency Anadolu reports a narrow lead for the 'Yes' vote in the unofficial results. The proposed reform, passed by Turkish parliament on 21 January, would change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish President Erdogan EPA/TUMAY BERKIN

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Τουρκία διχασμένη – Οι επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αντιδράσεις διεθνώς.

Ήταν μια νίκη, αλλά πολύ μικρή: ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε σίγουρα το «ναι» που αναζητούσε στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, όμως η αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί για αυταρχική παρέκκλιση, ήδη φωνάζει για νοθεία.

Ο 63χρονος Ερντογάν αναζητούσε μια ηχηρή νίκη. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδιδε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δεν έλαβε χθες Κυριακή παρά το 51,4%, με καταμετρημένο το 99,9% των ψηφοδελτίων.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) επιβεβαίωσε ωστόσο τη νίκη του «ναι», διευκρινίζοντας ότι υπερβαίνει το «όχι» κατά περίπου 1,25 εκατ. ψήφους, ενώ απέμεναν να καταμετρηθούν μόνο 600.000 ψηφοδέλτια.

«Ελάχιστος θρίαμβος» για την El Pais στην Ισπανία, «Ο Ερντογάν κέρδισε παρά τρίχα» για την Repubblica στη Ρώμη, «Οριακή νίκη» για τους New York Times, «Ο Ερντογάν διεκδικεί μια οριακή νίκη» σύμφωνα με τη Le Figaro στη Γαλλία: οι τίτλοι του παγκόσμιου Τύπου είναι συνολικά σήμερα αυστηροί με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους στις ψηφιακές εκδόσεις τους, με την Die Welt στη Γερμανία να μιλάει μάλιστα για μια νίκη που ισοδυναμεί με «μια ήττα».

Συνολικά περίπου 55,3 εκατ. Τούρκοι καλούνταν να ψηφίσουν χθες Κυριακή και το ποσοστό της συμμετοχής έφθασε το 85%, σύμφωνα με την YSK.

Τουρκία – δημοψήφισμα: Τα «μυστικά» της ψήφου

«Χειραγωγήσεις», σύμφωνα με την αντιπολίτευση

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε μια «ιστορική απόφαση» του τουρκικού λαού και κάλεσε τις ξένες χώρες να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Λίγο μετά, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μια πρωτοβουλία που θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιδρώντας σ’ αυτή τη μικρή νίκη του ναι, η ΕΕ πίεσε αμέσως την Τουρκία να αναζητήσει μια «εθνική συναίνεση». Μια διπλωματική κρίση είχε φέρει σε αντιπαράθεση την Άγκυρα με πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γερμανία και την Ολλανδία, μετά την απαγόρευση συγκεντρώσεων υποστήριξης του Ερντογάν στο έδαφός τους στη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

«Δεδομένου του οριακού αποτελέσματος», το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε τους τούρκους ηγέτες να «εξετάσουν τα επόμενα στάδια με σύνεση».

Όσο για τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το HDP (φιλοκουρδικό), κατήγγειλαν «χειραγωγήσεις» στη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν κατά του αποτελέσματος.

Επικρίνουν ιδιαίτερα ένα μέτρο που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή και βάσει του οποίου θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν τη σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, στην κάλπη του οποίου βρέθηκαν.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.

Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

Τουρκικό δημοψήφισμα: Τα ντοκουμέντα της νοθείας

Μέρκελ:O Ερντογάν να μιλήσει με όλα τα κόμματα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώξει «έναν διάλογο με σεβασμό» με όλα τα πολιτικά κόμματα μετά την ισχνή νίκη του “Ναι” στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, θα επιδιώξει τώρα έναν διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε η καγκελάριος σε σύντομη κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το Βερολίνο ανέφερε πως «κατέγραψε» τα προσωρινά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα οποία το “Ναι” κέρδισε με 51,37% μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,45% των εκλογικών τμημάτων.

Η γερμανική κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν για το Σύνταγμά τους», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως το «αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθιά είναι διαιρεμένη η τουρκική κοινωνία».

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη ευθύνη για τους Τούρκους ηγέτες και «προσωπικά» για τον πρόεδρο Ερντογάν, συνεχίζει.

Το Βερολίνο κάλεσε επίσης για «πολιτικές συζητήσεις το ταχύτερο δυνατό» με την Άγκυρα, «τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Άγκυρα».

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε επίσης πως περιμένει τις πρώτες εκτιμήσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που αναμένονται σήμερα. Υπενθύμισε ωστόσο τις «σοβαρές αμφιβολίες» που εξέφρασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ σε σχέση με το δημοψήφισμα.