Τράπεζα Πειραιώς: «Σύμμαχος» στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Τράπεζα Πειραιώς: «Σύμμαχος» στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Ο Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, μιλά στο FortuneGreece.com για την «καλύτερη τράπεζα του 2014».

Σε σύμμαχο της μικρομεσαίας επιχείρησης έχει αναδειχτεί η Τράπεζα Πειραιώς, αφού είναι από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που στηρίζουν ενεργά το ελληνικό επιχειρείν και δη τις νεοφυείς επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναδείχθηκε ως η καλύτερη τράπεζα για το 2014 από το διεθνούς φήμης περιοδικό Global Finance, βασίζει και φέτος τη στρατηγική της σε τομείς όπως η ηλεκτρονική τραπεζική, η πράσινη τραπεζική, η πολύπλευρη υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας και η επιχειρηματικότητα – μέρος της οποίας αποτελούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Πρέπει να χρησιμοποιείς φρέσκια τεχνολογία και να επιστρατεύεις τη δημιουργικότητά σου. Η Τράπεζα Πειραιώς μπαίνει στη λογική του να σκεφτεί πριν από τους ίδιους τους πελάτες αυτό που πραγματικά θέλουν.  Στο τμήμα της ηλεκτρονικής τραπεζικής οι άνθρωποι που εργάζονται σε εμάς είναι νέοι. Γενικότερα, η φιλοσοφία της Τράπεζας είναι να δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη της να επιχειρήσουν και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες – πράγμα που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε καινοτόμα επιχείρηση», αναφέρει στο FortuneGreece.com, ο Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα πως υπάρχει intellectual capital στην Ελλάδα και πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μείνουν οι φρέσκιες ιδέες στη χώρα, να πάρουν «σάρκα και οστά» και να γίνουν εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

«Οι Έλληνες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και δυστυχώς η ύφεση τους στερεί τη δυνατότητα να μπουν στην εγχώρια παραγωγή. Μόλις υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον και ωθηθούν οι υψηλά καταρτισμένοι νέοι να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους, μπορούμε να δούμε θεαματικά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια πως η ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας και η μόνιμη έξοδος της χώρας από την ύφεση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, υγιή επιχειρηματικότητα, στήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Το intellectual capital, όμως, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην κατεύθυνση αυτή».

Η σχέση του κ. Συρμακέζη με τη νέα γενιά επιχειρηματιών είναι στενή. Έχοντας διατελέσει advisor στο Openfund και στο Piraeus Jeremie TechCatalyst Fund, προσφάτως δέχτηκε την πρόταση να συμμετάσχει και ως μέντορας στο Founder Institute. «Θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω τους συμμετέχοντες του Founder Institute μέσα από την εμπειρία που απέκτησα από τον χώρο των startups και κυρίως στον τομέα της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας». Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω του PJ TechCatalyst Fund και σε συνεργασία με το EIF, θα διαθέσει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ σε συνολικά 20 νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ως προς τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με το κατά πόσο η «μόδα» των νεοφυών επιχειρήσεων συνιστά «φούσκα» ή διέξοδο στην ελληνική επιχειρηματικότητα, ο Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς αποσαφηνίζει ότι η Τράπεζα στηρίζει κάθε επιχειρηματικό βήμα που έχει προοπτικές ανάπτυξης. «Δημιουργείται, όμως, η εντύπωση πως η βιομηχανία των startups είναι κάτι μεγάλο. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι πάρα πολλές οι καλές περιπτώσεις και, όταν αυτές έρχονται στην επιφάνεια, το κράτος πρέπει να ενθαρρύνει τους φορείς που στηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

Η καινοτομία είναι αναμφίβολα ένα στοιχείο για το οποίο τα στελέχη της τράπεζας είναι υπερήφανα, όχι μόνο γιατί χρηματοδοτούν καινοτόμες ιδέες, αλλά γιατί και η ανάπτυξη της ίδιας της τράπεζας βασίζεται σε αυτό το μοντέλο.

Πράγματι, οι όροι e- business και e-banking μπήκαν τα τελευταία χρόνια στην ζωή των ελληνικών επιχειρήσεων και η Τράπεζα Πειραιώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αφομοίωσή τους.  Έξυπνες εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet, ΑΤΜ, phone banking, prepaid cards και, σύντομα, e-wallets είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που επιτρέπουν την καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα προϊόντα της Τράπεζας Πειραιώς εν έτει 2014. «Το κομμάτι του e-business το υλοποιούμε με μεγαλύτερη ένταση συγκριτικά με τις υπόλοιπες τράπεζες. Το 2000, όταν η Winbank έκανε την είσοδό της στην ελληνική αγορά, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που παρουσίασε υπηρεσία internet banking, αλλά η πρώτη που λανσάρισε την έννοια και προσέφερε πλήρεις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στο “πακέτο” και υπηρεσία mobile banking».

Όπως τονίζει ο κ. Συρμακέζης, οι υπηρεσίες της Winbank αποκτούν ολοένα και περισσότερους χρήστες, με τον αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν να κάνουν τακτικά με αυτό τον τρόπο τις συναλλαγές τους να διαμορφώνεται στις 350.000. Βάσει μάλιστα ερευνών προκύπτει πως το 96% των πελατών της Tράπεζας είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών.

Όσο για τη διάκριση που έλαβε η Πειραιώς, ως η καλύτερη τράπεζα για το 2014, ο κ. Συρμακέζης υπογραμμίζει πως τα τελευταία δύο χρόνια η πορεία που είχε καταγράψει το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη. «Από το καλοκαίρι του 2012 και μετά η πορεία της τράπεζας ήταν εντυπωσιακή. Απορρόφησε με μεγάλη ταχύτητα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα assets τεσσάρων τραπεζών και δύο τράπεζες, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. Μετά την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο από εδώ και μπρος είναι οι ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους προσελκύοντας νέα κεφάλαια στη χώρα. Παράλληλα, οι συνέργιες που φέρνει η συγκέντρωση του κλάδου, η αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση και η αύξηση της ρευστότητας μέσα από περισσότερες πηγές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε μια οικονομία που θα ανακάμπτει».

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, ένα θέμα που ταλανίζει τις εναπομείνασες τράπεζες, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα Πειραιώς είναι σχετικά εφησυχαστικά, με τον ρυθμό σχηματισμού νέων κόκκινων δανείων να έχει ανακοπεί.

Διαβάστε ακόμη:

Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα για το 2014 η Πειραιώς

«Jump Start your idea in e-Commerce» από την Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς: 1,75 δισ. ευρώ για την ΑΜΚ

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 2,53 δισ. τα κέρδη του 2013